Unapređenje poslovnog ambijenta za privlačenje investitora u Kanton Sarajevo

Mijenja se i naziv Agencije, pa će ona zvanično biti Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju

0
223
Ministar privrede Adnan Delić na Skupštini Kantona Sarajevo

Donošenjem novog Zakona o Kantonalnoj agenciji za privlačenje investicija i privatizaciju, ova agencija će zauzeti centralno mjesto u Kantonu Sarajevo na kojem će potencijalni i postojeći, domaći i strani investitori tražiti sve informacije vezane za poslovno okruženje, konkurentske prednosti i investicione mogućnosti, te podršku prilikom realizacije ulaganja, ali i za postinvesticionu podršku.
Današnjim usvajanjem ovog zakona kojim su dosadašnjoj Kantonalnoj agenciji za privatizaciju dodate nadležnosti i poslovi vezani za privlačenje investicija, te nadležnosti za koordinaciju i korištenje sredstava EU fondova. Ovim zakonom mijenja se i naziv Agencije, pa će ona zvanično biti Kantonalna agencija za privlačenje investicija i privatizaciju.
“Smatrali smo da dodatnim djelatnostima možemo unaprijediti rad ove agencije, ali i unaprijediti poslovni ambijent i dovesti kvalitetne investicije koje će otvoriti nova, konkurentna radna mjesta, te recipročno tome i utjecati na cjelokupan rast životnog standarda stanovnika našeg kantona. Cilj nam je da budemo zvanični kanal koji će buduće investitore povezati s institucijama vlasti, javnom upravom i svim drugim institucijama koje su dio procesa prilikom realizacije investicije”, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.
Dodao je i da će se uspostavljanjem ‘One stop shop’ šaltera u okviru ove Agencije utjecati i na poboljšanje našeg ugleda kod potencijalnih investitora, kako domaćih, tako i stranih. Posebno zbog činjenice da su mnogi investitori u proteklom periodu teško uspjevali realizirati investicije zbog niza posrednika koji su bili uključivani u navedeni proces.
“U okviru svoje djelatnosti iz oblasti podrške privlačenju investicija, Agencija će biti i na raspolaganju Vladi Kantona Sarajevo i resornim ministarstvima kao podrška na privlačenju i podsticanju domaćih i stranih ulaganja za domaće i strane ulagače u Kantonu, ali i u koordinaciji institucija kantonalnog i lokalnog nivoa s institucijama federalnog i nivoa države Bosne i Hercegovine u oblasti domaćih i stranih ulaganja, a u vezi sa privlačenjem, pomaganjem i podsticanjem istih”, pojasnio je ministar Delić.