Unaprijediti zakonska rješenja i poticaj zapošljavanja u obrtničkoj djelatnosti

0
166
Ministar Mijatović s predstavnicima obrtničkih komora u Federaciji BiH

Zamjenik premijera Federacije BiH i minister razvoja, poduzetništva i obrtaVojin Mijatović održao je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastanak sa predstavnicima Federalne obrtničke komore, te kantonalnih obrtničkih komora. Uz predstavljanje projekata i aktivnosti koje provode, predstavnici obrtničkih komora ovom prilikom su prezentirali i brojne prijedloge za unapređenje rada obrtnika, malih i srednjih preduzeća, te iznijeli probleme s kojim se susreću.
Ministar Mijatović pozvao je obrtničke komore da što prije dostave prijedloge za izmjene i dopune Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, kako bi zajedno s Ministarstvom donijeli nova zakonska rješenja, s ciljem učinkovitijeg rada obrtnika, malih i srednjih preduzeća, te otklanjanja manjkavosti uočenih na terenu. Iskazujući nezadovoljstvo stanjem koje je zatekao kada je riječ o izdvajanjima i kriterijima za podsticanje obrtničke djelatnosti, ministar Mijatović najavio je da će insistirati da se od naredne godine značajno povećaju grantovi i donesu fleksibilnija rješenja koja će poticati nova zapošljavanja u obrtu, te donositi nove vrijednosti.
Mijatović je najavio i pomoć Federalnog ministarstva kod uspostave registra kako bi se znao tačan broj obrtnika u FBiH, kao i uvođenja obrtničkih kartica u svim kantonima, a s kojima obrtnici ostvaruju određene pogodnosti. Upoznao je predstavnike obrtničkih komora i sa planovima da se do kraja godine donesu novi zakoni o porezu na dohodak i o doprinosima, koji će donijeti značajno smanjenje obaveza na platu, te povećanje minimalne plate. Također, ministar Mijatović je istakao intenciju Vlade FBiH za ispunjenje strateških ciljeva među kojima su svakako i povećanje broja obrtnikau Federaciji, privrednika općenito, zatim njihova zaštite, kao i zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz zemlje.