UniCredit podržava Sat za planetu Zemlju 14. godinu zaredom: Svjetla će se ugasiti u 45 zgrada širom Grupe

0
599
UniCredit Bank će u inicijativi 'Sat za planetu Zemlju' ugasiti svjetla u Upravnoj zgradi u Mostaru i Sarajevu

U subotu, 27. marta u 20,30 sati po srednjoeuropskom vremenu, UniCredit će ugasiti svjetla u 45 zgrada u 14 zemalja Grupe (Bosna i Hercegovina, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Slovačka i Ujedinjeno Kraljevstvo) na 60 minuta, i na taj način obilježiti 14. godinu sudjelovanja u akciji ‘Sat za planetu Zemlju’.
Organiziran od strane Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), ovo je globalni pokret koji ujedinjuje ljude kako bi poduzeli mjere u vezi s pitanjima zaštite okoliša i pomogli u zaštiti planeta.
“Naše godišnje sudjelovanje u Satu za planetu Zemlju dio je širih napora UniCredita da podrži održivost i poduzme mjere protiv klimatskih promjena. Održivost je dio naše DNK strukture i temeljna vrijednost banke i nastavljamo dalje integrirati ESG u sva područja naših aktivnosti i poslovanja. U 2020. godini UniCredit je postigao smanjenje od 60% u odnosu na emisije stakleničkih plinova iz 2008. godine, s dugoročnim ciljem smanjenja od 80 posto do 2030. godine”, izjavio je Giuseppe Zammarchi, direktor za održivost Grupe.
Daljnji primjer snažne posvećenosti održivosti jeste partnerstvo UniCredita s online platformom Treedom, koja omogućava sadnju drveća na daljinu, te praćenje njihovog rasta putem interneta. Ova je inicijativa pokrenuta 2020. godine i stvorit će UniCredit šumu koja će imati najmanje 90.000 novih stabala posađenih u cijeloj Italiji, Kolumbiji, Haitiju, Keniji, Madagaskaru i Tanzaniji. UniCredit šuma doprinijet će smanjenju CO2 na globalnom nivou za oko 20.542.500 kg tokom sljedećih 10 godina, što je jednako emisijama koje proizvodi 4.400 automobila svake godine.
UniCredit Bank u BiH će i ove godine sudjelovati u inicijativi ‘Sat za planetu Zemlju’ i ugasiti svjetla u Upravnoj zgradi u Mostaru i Sarajevu.