United Grupa prodala tornjeve mobilne mreže kompaniji TAWAL

0
144
Neto prihod od transakcije prodaje TowerCo iznosio je 1.218 miliona eura

United Grupa BV, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluje kompanija Telemach BH i njeni servisi EON i Total TV, a medijske sadržaje emituju televizije i portal N1 i Nova BH, saopštila je da je, nakon objave o prodaji infrastrukture tornjeva mobilne mreže 20. aprila 2023. godine, 24. augusta završila prodaju svoje infrastrukture mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (TowerCo) kompaniji TAWAL, ogranku stc Grupe i vodećoj kompaniji za integrisanu ICT infrastrukturu u regionu MENA (Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi). Transakcija je završena u skladu s odredbama kupoprodajnog ugovora (SPA) i nakon odobrenja regulatora.
Transakcijska vrijednost prodaje TowerCo, koji posjeduje više od 4.800 tornjeva, bez prenosa gotovine ili duga, iznosi 1.220 miliona eura, što znači da je odnos ukupne vrijednosti kapitala (EV) prema EBITDA 20,1.
Neto prihod od transakcije iznosio je 1.218 miliona eura i koristit će se za punu otplatu nesubordiniranih obezbijeđenih obveznica kompanije u iznosu od 525 miliona euraza 2024. godinu i nesubordiniranih obezbijeđenih obveznica u iznosu od 550 miliona eura za 2025. Preostali iznos bit će usmjeren na dalje jačanje gotovinske i likvidnosne pozicije United Grupe. Pored toga, likvidnost kompanije će biti dodatno ojačana dodatnim uplatama od 29 miliona eura od strane ToWerCo ubrzo nakon zatvaranja transakcije. Nakon otplate glavnice i obračunate kamate za obveznice za 2024. i 2025. godinu, ukupan pozitivan efekat na likvidnost kompanije iznosit će 168 milionaeura.
Transakcija je prva investicija koju je TAWAL napravio u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je najveći provider integrisane ICT infrastrukture u regionu MENA i u svom portfoliju ima od više od 21.000 mobilnih tornjeva.
United Grupa i njene kompanije ostat će glavni zakupci tornjeva koji su dio transakcije. Shodno tome, United Grupa je sklopila dugoročni ugovor o uslugama s početnim rokom od 20 godina i automatskim obnavljanjem na osam godina nakon toga. Pored toga, zaključen je i Ugovor o nivou kvaliteta usluge, koji će omogućiti nesmetano korištenje infrastructure telekomunikacijskih stubova nakon završetka transakcije.
“Ovo je veoma uspješan posao za United Grupu, jer nam omogućava da oslobodimo kapital od postojećih infrastrukturnih sredstava koja nisu ključna za poslovanje, dok u isto vrijeme koristimo prednosti povoljnih procjena imovine u poslovanju sa komunikacijskim tornjevima. Ovaj potez odražava prodaju mnogih operatera širom Evrope posljednjih godina. Prihodi od prodaje bit će usmjereni na značajno smanjenje duga i oslobodit će novčani tok za budući rast”, istakla je Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grupe.