Uoči sajma CES: Samsung predstavio Neo QLED, MicroLED i Lifestyle liniju televizora

Samsung modeli za 2021, Neo QLED 8K i 4K, nude pametne funkcije koje proširuju ulogu televizora i pomažu potrošačima da zadovolje svoje promjenljive potrebe, što se tiče fitnesa, zabave i rada od kuće

0
511
Neo QLED koristi moćni Samsung Neo Quantum procesor sa poboljšanim mogućnostima nadgradnje

Kompanija Samsung Electronics Co., Ltd. predstavila je portfolio Neo QLED, MicroLED i Lifestyle televizora za 2021. godinu, tokom prvog virtuelnog događaja First Look uoči najvećeg sajma potrošačke elektronike CES 2021.
Novom linijom, kompanija Samsung ističe posvećenost prilagođenosti, održivosti i inovacijama, zahvaljujući unapređenjima koja nastoje da redefinišu ulogu televizije u domovima korisnika.
Tokom narednih nekoliko godina, Samsung će započeti sa primjenom ‘zelenih tehnologija’ i uskladiti poslovanje u TV segmentu kroz sljedeće programe dugoročne održivosti:
Smanjenje ugljeničnog otiska i poboljšanje energetske efikasnosti: Samsung će nastojati da sistematski smanji svoj ukupni ugljenični otisak u proizvodnji televizora. Također će težiti smanjenju potrošnje energije uređaja i većoj upotrebi recikliranih materijala kroz cijelu liniju TV proizvoda.
Održivi dizajn ambalaže: Samsung proširuje svoj nagrađivani ‘Eco-packaging’ dizajn na sve 2021 Lifestyle televizore i veći dio linije Neo QLED 2021. Primjenom ovog održivog rješenja, do 200.000 tona valovitih kutija svake godine može se ponovo iskoristiti pomoću upcycling metode.
Daljinski upravljač sa solarnim ćelijama: Ove godine, uz Samsung televizore će dolaziti daljinski upravljač sa solarnim ćelijama koji se može puniti svjetlošću ili USB-om, što predstavlja prvu inovaciju ove vrste za kompaniju Samsung. Na ovaj način spriječit će se stvaranje otpada od 99 miliona AAA baterija tokom sedam godina.
Na svim ovogodišnjim QLED i Neo QLED modelima, korisnicima će biti dostupne funkcije koje predstavljaju najnovija dostignuća u tehnologiji i vještačkoj inteligenciji (AI). Nove funkcije su Caption Moving – premještanje titlova, Sign Language Zoom – zumiranje znakovnog jezika i Multi-Output Audio – zvuk sa više izlaza, pružajući nagluhim, gluhim, slabovidim i slijepim osobama mogućnost da optimizuju upotrebu televizora prema svojim potrebama i željama. Pored toga, Samsung se obavezao da će do 2022. godine proširiti Voice Guide funkciju na više kategorija proizvoda, pružajući na taj način audio smjernice osobama sa oštećenim vidom.

Quantum Matrix tehnologija omogućava preciznu kontrolu gusto upakovanih LED dioda

Neo QLED pravi ‘kvantni skok’ u tehnologiji TV ekrana

Samsung svojim flagship 8K (QN900A) i 4K (QN90A) modelima predstavlja potpuno novu tehnologiju ekrana – Neo QLED, podižući QLED tehnologiju na sljedeći nivo, zahvaljujući precizno kontrolisanim Quantum MiniLED i Quantum Matrix tehnologijama, te moćnom Neo Quantum procesoru, specijalno optimizovanim za Neo QLED.
Samsung Quantum MiniLED dizajniran je u veličini 1/40 visine konvencionalnog LED ekrana. Umjesto da koristi sočivo za disperziju svjetla i sklop za fiksiranje LED diode, Quantum MiniLED ima nevjerovatno tanke mikro slojeve ispunjene sa mnogo više LED dioda.
Quantum Matrix tehnologija omogućava ultra finu i preciznu kontrolu gusto upakovanih LED dioda, sprečavajući zamagljenosti omogućavajući gledaocima da uživaju u sadržaju na predviđen način.
Neo QLED povećava skalu osvijetljenosti na 12 bita sa 4.096 koraka, što pomaže da tamna područja postanu tamnija, a svijetla svjetlija, rezultujući preciznijim HDR iskustvom. Neo QLED koristi moćni Samsung Neo Quantum procesor sa poboljšanim mogućnostima nadgradnje. Korištenjem do 16 različitih modela neuronskih mreža, Neo Quantum procesor može optimizovati izlazni kvalitet slike za 4K i 8K bez obzira na kvalitet ulaza.
Samsung Neo QLED 8K 2021 posjeduje novi Infinity One Design – ekran skoro bez okvira koji pruža još imerzivnije iskustvo gledanja uz elegantni dizajn i format. Neo QLED 8K posjeduje Slim One Connect box – potpuno novi sistem za upravljanje kablovima koji se može pričvrstiti na zadnju stranu televizora i omogućava lakšu instalaciju vodeći računa o estetici.
Neo QLED 8K takođe sadrži nekoliko vrhunskih audio funkcija – Object Tracking Sound Pro dinamički zvuk koji odgovara kretanju objekata na ekranu, kao i SpaceFit Sound, koji analizira fizičko okruženje televizora i emituje zadivljujući zvuk posebno prilagođen vašem prostoru.
Samsung modeli za 2021, Neo QLED 8K i 4K, nude pametne funkcije koje proširuju ulogu televizora i pomažu potrošačima da zadovolje svoje promjenljive potrebe, što se tiče fitnesa, zabave i rada od kuće.

Proširivanje nagrađivanog portfolija Lifestyle televizora

Samsung radi i na poboljšanju svoje Lifestyle TV linije za 2021. novim dizajnom i veličinama koji odražavaju različite interese i ukuse korisnilka. Od svog predstavljanja 2017. godine, The Frame je redefinisao televiziju, transformišući ekrane u umjetnička djela, sa preko milion prodatih primjeraka.
Verzija za 2021. nadovezuje se na inovativno naslijeđe koje je ostavio The Frame nudeći prilagodljivije iskustvo u prepoznatljivoj tanjoj formi. The Frame je otprilike upola tanji (46%) u poređenju sa prethodnim verzijama, oponašajući debljinu tradicionalnog okvira za sliku. Nove opcije pričvršćivanja okvira dolaze u pet boja i dva različita prilagodljiva stila – Modern i Beveled – koji odgovaraju estetici bilo koje sobe u kojoj se nalazi The Frame.
Uz The Frame dolazi i pretplata na potpuno novi Art Store, a korisnici će moći da uživaju u preko 1.400 odabranih umjetničkih djela.

Više na CES 2021?

U okviru najave međunarodnog sajma tehnologije CES 2021, koji će se održati 11. januara, predsjednik Sektora za razvoj u kompaniji Samsung Electronics, Sebastian Seung u svojoj najnovijoj objavi osvrnuo se na nova rješenja koja će Samsung prikazati ove godine.
“Na CES sajmu, Samsung će predstaviti najnovije inovacije na području ekološki prihvatljivih rješenja, vještačke inteligencije i personalizovanih iskustava. Ovo je jedinstvena prilika da, ne samo prebrodimo prošlu godinu, već da stvorimo bolje normalno za svakoga svojim tehnologijama“, najavio je Seung.