UPFBiH najavilo blokadu graničnih prelaza ako se za 48 sati ne riješi problem tranzitnog prometa teretnih vozila kroz Hrvatsku

0
316
VMBiH donijelo je 11 odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je otvoreno pismo čelnicima institucija BiH i Delegaciji EU u BiH od kojih traže da u roku od 48 sati riješe problem nastao nakon primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatsku.
Otvoreno pismo upućeno je Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, Biseri Turković, ministrici vanjskih poslova BiH, Staši Košarcu, ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ambasadoru Johannu Sattleru, šefu delegacije EU u BiH i specijalnom predstavniku EU u BiH.
U pismu UPFBiH navodi da, prema njihovim saznanjima, dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara i institucija BiH nisu dale nikakav rezultat vezan za gorući problem primjene Pravilnika o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Hrvatsku.
“Sterilne izjave predstavnika institucija BiH i dosadašnje aktivnosti Vijeća ministara BiH i institucija BiH u rješavanju ovog problema nisu adekvatne težini problema sa kojima se suočila Bosna i Hercegovina i privrednici u BiH. Težina problema zahtijeva adekvatan odgovor kako bi se i da se pitanje riješi odmah“, upozoravaju privrednici FBiH.
Stoga, Udruženje poslodavaca FBiH zahtijeva od Vijeća ministara i institucija BiH da ovo pitanje riješi u roku od 48 sati.
“U suprotnom, naše članice su nas obavijestile da će ukoliko se ovo pitanje ne riješi u roku od 48 sati, blokirati sve granične prelaze između BiH i Hrvatske i za odvijanje teretnog i putničkog saobraćaja“, upozoravaju iz UPFBiH.
Oni dalje navode da se u rješavanje ovog pitanja uključi i Delegacija Evropske unije u BiH, jer je ovakvom odlukom došlo do kršenja Protokola 3. o kopnenom prevozu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU od strane Republike Hrvatske koja je članica Evropske unije.
“Zahtjevamo od Republike Hrvatske da odmah mora otvoriti granične prelaze koji su definirani u Ugovor između BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, jer međunarodni Ugovori imaju primat u odnosu na domaće propise“, poručuju iz UPFBiH.
U pismu dalje navode da je potpisanim bilateralnim ugovorom između BiH i Hrvatske (koji je još uvijek na snazi), definisani i granični prelazi za međunarodni promet putnika i roba. Tim ugovorom, granični prelazi za cestovni promet putnika i roba Hrvatska i BiH su: GP Maljevac – Velika Kladuša, Gunja – Brčko, Strmica – Strmica i Vinjani Gornji – Osoje.
“Shodno navedenom nisu tačne tvrdnje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske da navedenim Pravilnikom nije ukinulo dosadašnje rute za teretni tranzitni promet između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“, navode iz UPFBiH te dodaju da se granični prelazi za cestovni transport, odnosno rute za teretni tranzitni promet između Hrvatske i BiH shodno zakonodavstvu i standardima EU ne mogu utvrđivati jednostranom odlukom.
“To potvrđuje i činjenica da iz Ministarstva tvrde da je na graničnom prelazu Brčko- Gunja teretni promet zbog starosti i dotrajalosti mosta preko rijeke Save prekinut prije više od dvije godine na inicijativu BiH. Dakle, ovakva pitanja se uređuju zajedničkim dogovorima“, navode iz UPFBiH poručujući da je najbolji put za rješavanje ovog pitanja diplomatski dogovor između nadležnih institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske uz pomoć delegacije Evropske unije u BiH, a sve u cilju dobrosusjedskih odnosa i poštivanja međunarodnih Ugovora, iako potez hrvatskih vlasti nije dobrosusjedski.
Iz UPFBiH dodaju da Hrvatska ne može svojim internim aktima rješavati ovo pitanje i kršiti međunarodne Ugovore, već je to pitanje koje se uređuje u okviru bilateralnih pregovora.
Udruženje poslodavaca FBiH zahtjeva od institucija Bosne i Hercegovine, da ukoliko se ovo pitanje ne riješi diplomatskim putem, odmah pristupe uvođenju recipročnih mjera prema Hrvatskoj na način da se zabrani transport roba na graničnim prijelazima tamo gdje je od važnosti za Hrvatsku.
“Imajući u vidu da smo na početku turističke sezone, uvjereni smo u to da Hrvatskoj nije u interesu da se granični prelazi blokiraju u sezoni te da je u obostranom interesu da se aktuelni problem graničnih prelaza riješi hitno.