USAID: 20 miliona dolara za razvoj turizma u BiH

0
836
Predstavnici USAID-a prezentirali delegaciji Vlade TK petogodišnji projekt razvoja održivog turizma

Predstavnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas su delegaciji Vlade Tuzlanskog kantona i premijeru Kadriji Hadžiću prezentirali petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u BiH u okviru kojeg će ova američka organizacija na područje Bosne i Hercegovine plasirati 20 miliona dolara.
Cilj ovog petogodišnjeg projekta je potpora ekonomskom razvoju pokrenutom turizmom te promocija društvene harmonije kroz prirodno aktiviranje bogatog kulturnog naslijeđa i prirodnih ljepota BiH.
“Tuzlanski kanton je bogat kulturno-historijskim spomenicima, bogati smo prirodnim ljepotama, ali nam nažalost nedostaju određeni dokumenti, prije svega strateški, kako bi mogli turizam staviti u funkciju razvoja ukupnog društva, a to je upravo ono što bismo dobili realizacijom ovog programa”, kazao je danas ministar trgovine, turizma i saobraćaja Hamza Bešić.
Projektna menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović kazala je da je projekt ove agencije ‘Turizam’ počeo na jesen prošle godine.
“Projekt će biti implementiran tokom sljedećih pet godina i to je jedan od najvećih USAID-ovih projekata u ovoj regiji u posljednjem desetljeću. Prepoznali smo važnost sektora turizma u BiH i počeli smo raditi na tom polju u 2018. i 2019. godini, prije Covida-19”, kazala je Vukmanović.
Tada je turizam bio u velikom rastu s preko dva miliona noćenja i preko 400 miliona eura prihoda, ali sam položaj BiH na listi Svjetske trgovačke organizacije, na kojoj je naša zemlja zauzimala 105. mjesto među 142 zemlje, ukazivao je da se još puno toga treba uraditi.
“Koronavirus nas je dočekao nespremne i broj noćenja je pao preko 80%, te je dosta ljudi ostalo bez posla. USAID je brzo reagirao novim projektom, gdje smo uradili covid preporuke i sada zajedno radimo s vladama na svim nivoima u BiH na planu oporavka kako bi bili spremni za povratak turista u ovaj kraj”, dodala je Vukmanović.
“Spadamo u vid kontinentalnog turizma. Dakle, šansa je sad u ovoj eri pandemije, gdje su naše destinacije prije svega planine, nedirnuti Konjuh, Majevica i druge, da to bude strateško opredjeljenje. Također, tu je i zdravstveni turizam. Renomirane zdravstvene banjsko–klimatske ali i druge zdravstvene ustanove su već prepoznate u regionu i to je prilika da ovdje radimo i na intenzivnijem razvoju ove grane turizma”, kazao je voditelj Turističke zajednice TK Miralem Mešković.
Nakon sastanka u Vladi Tuzlanskog kantona, predstavnici USAID-a su tokom dana održali sastanak u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona, te posjetili Panonska jezera u Tuzli, a posjetit će i kompleks Muške vode i skijalište u Kladnju.

Zvaničnicima Brčko distrikta prezentovan USAID Projekat održivog turizma u BiH

Dan ranije USAID projekat razvoja održivog turizma u BiH predstavljen je i predstavnicima Brčko distrikta. Pored gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića prezentaciji je prisustvovao i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu brčanske Vlade Pero Gudeljević, koji je kazao da je turizam jedna od važnih privrednih grana u Distriktu za koju postoji veliki potencijal.
“Već duže vrijeme mi planiramo da osnujemo i turističku organizaciju, asocijaciju, koja bi bila kontakt-tačka između Vlade i sektora. Također, turizam je našao svoje mjesto i u Strategiji razvoja Brčko distrikta BiH koja će ovih dana biti usvojena na Vladi i Skupštini Brčko distrikta tako da ćemo kroz sektorsku strategiju moći dalje razrađivati i taj dio”, kazao je Gudeljević.