Uskoro počinje izgradnja vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu

0
795
Potpisana su i dva protokola o saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske

Svečanim programom danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu otvorena manifestacija ‘Dani vakufa u BiH 2018’, koju i ove godine organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH. Ovogodišnja manifestacija održava se do 20. aprila, a tokom ovih dana bit će upriličeno polaganje kamena temeljca za izgradnju vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, vakufskog objekta ‘Medresa’ u Fojnici i otvaranje vakufskog edukativno-poslovnog centra u Vitezu.
Potpisana su i dva protokola o saradnji s Generalnom direkcijom za vakufe Republike Turske, o restauraciji objekta Morića-han u Sarajevu i dovršetku izgradnje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić-Gradu.
Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, ukazao je na značaj ovog događaja, kazavši da je Bosna i Hercegovina kroz historiju bila zemlja vakufa i dobrotvora. On je dodao da će aktivnosti Vakufske direkcije i dalje biti usmjerene na povrat vakufske imovine koja je oduzeta Islamskoj zajednici. Ukazao je da su vakufi važan ekonomski potencijal koji treba vratiti Islamskoj zajednici kako bi ispunjavala svoje društvene obaveze.
Reis Kavazović, koji je zvanično otvorio ovu manifestaciju, kazao je da je upravo manifestacija ‘Dani vakufa’ prilika prisjetiti se namjere i vizije plejade slavnih prethodnika koji su gradili.
“Za nas su vakufi poput Gazi Husrev-begovog, Gazi Turali-begovog, Gazi Ferhat-begovog, Karađoz-begovog, i drugih, značili više od vakufa. Oni su bili ne samo dijelovi naše materijalne kulture nego i korijeni našeg identiteta. Ali, vakuf nije samo čin uvakufljenja, nego i briga o vakufima“, kazaoa je reis Kavazović.
Mevludin Delibašić, Sejad Zaimović i Iso Zaimović, vakifi iz kakanjskog medžlisa uvakufili su oko milion maraka zajedno, i ove godine dobili su plaketu IZBiH za afirmaciju i unapređenje vakufa u BiH za 2017. godinu, na današnjoj svečanosti otvorenja osme po redu manifestacije ‘Dani vakufa’.