Usvojen rebalans budžeta FBiH: Za gradnju brzih cesta 107 miliona KM

0
913
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (Foto: Arhiv)

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas je na vanrednoj sjednici usvojio rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH čime je omogućeno da se neutrošenih 107 miliona maraka iz 2017. preusmjeri za izgradnju brzih cesta u skladu sa planovima JP Autoceste Federacije BiH.
“Ukupno će za ove namjene biti investirano 290 miliona KM”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.
On je pojasnio da je Federaciji uplaćeno 87.207.037 KM, jer je BiH ispunila sve uslove iz matrice politika u okviru DPL projekta sa Svjetskom bankom, te da je 97.214.772 KM doznačeno u budžetu FBiH s obzirom na to da su ispunjene prethodne mjere iz Pisma namjere proširenog aranžmana s MMF-om.
Imajući to u vidu, Federalno ministarstvo finansija je izmijenilo strukturu finansiranja ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH na način da se odustalo od planirane prodaje potraživanja u iznosu od 60 miliona KM, te je smanjena planirana emisija obveznica za 124 miliona KM.

Usvojene izmjene Zakona o stečajnom postupku

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas je usvojio i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o stečajnom postupku. Na taj način se provodi presuda Ustavnog suda FBiH, koja je donesena još prije dvije godine, kojom je neustavnim proglašena odredba Zakona po kojoj su radnici imali pravo na isplatu osam minimalnih plaća. Ustavni sud ocijenio je neprihvatljivim ovakvo ograničenje prava radnika.