Usvojen rebalans budžeta Federacije BiH

0
469
Predstavnički dom FBiH usvojio izmjene Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica (Foto: Arhiv)

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je većinom glasova podrške usvojio rebalans budžeta Federacije. Takođe, podržan je i prijedlog dopuna Zakona o izvršenju budžeta te novi zakon o pravima demobilisanih boraca.
Federalni premijer Fadil Novalić ukazao je da je realni rast budžeta 3,6 posto, navodeći da je ovo najbolji rezultata kad je riječ o budžetu.
“Rebalans budžeta neophodno je osigurati zbog zakona o pravima boraca, s obzirom na to da je za implementaciju zakona potrebno 25 miliona KM, jer ta sredstva nisu bila planirana u budžetu”, kazao je Novalić.
Rebalans budžeta FBiH predložen je u iznosu od 2.701.845.731 KM i u odnosu na aktuelni budžet veći je za 48 miliona KM.
Rebalansom će biti alocirana sredstva iz klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM koja su ostala neutrošena u budžetu za prošlu godinu. Ovim sredstvima bi trebala biti finansirana izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugih projekata.
Dodatna sredstva su planirana i za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 miliona KM, a koja se odnose na dividendu JP Elektroprivreda BiH koja bi mogla biti uplaćena u narednom periodu.
Rebalansom su planirana i dva miliona KM za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću, a radi se o sredstvima koja su ostala neutrošena iz budžeta 2018. godine. Ovogodišnjim budžetom za tu namjenu planirano je dodatnih 3,5 miliona KM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here