Usvojene izmjene Zakona o šumama KS: Smanjenje parafiskalnih nameta olakšica privrednicima

0
257
Za isplatu socijalnih naknada iz budžeta KS uplaćeno je 1.099.865 KM

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila izmijenjeni Zakona o šumama KS po skraćenom postupku.
“Vlada Kantona Sarajevo ovim izmjenama i dopunama Zakona o šumama KS iskazuje opredjeljenje za pomoć privredi, posebno zbog štete nastale uslijed pandemije Covid-19, rasterećenjem privrede putem smanjivanja parafiskalnih nameta. Današnjom izmjenom zakona, naknade za općekorisne funkcije šuma se smanjuju za 50 posto, sa dosadašnjih 0,07 posto na 0,035 posto i to svim pravnim licima čije je sjedište u Kantonu Sarajevu, ali i onima čije je sjedište izvan KS, a koji obavljaju djelatnost na području Kantona”, istakao je ministar privrede Adnan Delić.
Poručio je, da je ova izmjena Zakona olakšavajuća okolnost za privrednike, pogotovo zbog situacije izazvane pandemijom, koja dodatno usložnjava ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze naši privrednici.
Usvajanje ovog Zakona, kako je naveo ministar Delić, neće ugroziti finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti šumarstva, niti rad i finansiranje Uprave za šumarstvo.
Smanjenje nameta koje je predložilo Ministarstvo privrede Kantona, prepoznali su privrednici, smatrajući to neophodnim, zaključeno je.