Vanjskotrgovinska komora BiH otvara predstavništvo u Istanbulu

0
938
Prostorije Predstavništva VTK BiH u Istanbulu nalaze se na adresi Maltepe Mah. Eski Çırpıcı Yolu Parima

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine otvorit će 13. aprila ove godine u Istanbulu (Republika Turska) svoje prvo predstavništvo u inostranstvu.
Predstavništvo će svečano otvoriti predsjednik VTK BiH Ahmet Egrlić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Pored brojnih visokih zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske, među kojima su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skuptine BiH Šefik Džaferović i mnogih drugih, učešće na svečanoj ceremoniji su potvrdili i zvaničnici Republike Srbije među kojima je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Svečanom otvaranju će prisustvovati i eminentni privrednici iz Turske koji već posluju ili planiraju poslovati sa bh. kompanijama.
Slijedom trilateralne saradnje Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Turske, uslijedila je inicijativa za otvaranje Predstavništva čemu je podršku dala Vlada Republike Turske, odnosno Ministarstvo ekonomije Turske, a podržana je i od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.
Obzirom na značaj turskog tržišta, Predstavništvo Komore će imati veliku ulogu u jačanju i intenziviranju međusobne saradne BiH i Turske, te će biti od pomoći privrednicima dvije zemlje u bržem i jednostavnijem uspostavljanju kontakata i ugovaranju poslova, kao i pri rješavanju nastalih problema.
S pravom se očekuje da će uz pomoć otvorenog Predstavništva privrednici BiH uspjeti plasirati svoje proizvode ne samo na tursko, već i na nova tržišta. Pored plasmana proizvoda, Predstavništvo VTK BiH ima zadatak i da putem direktnih kontakata, kao i organiziranjem sastanaka, prezentacija, okruglih stolova i tome slično, na najbolji mogući način promoviše potencijale Bosne i Hercegovine i privuče veći broj investitora iz Republike Turske.
Prostorije Predstavništva VTK BiH u Istanbulu nalaze se na adresi: Maltepe Mah. Eski Çırpıcı Yolu Parima Ofis No: 8 Kat:4/57 Cevizlibağ.