Velika politička i biznis delegacija iz Indonezije potvrdila dolazak na SBF 2018

0
911
Poseban akcent ovogodišnjeg Foruma će se staviti i na tematiku održivog razvoja (Foto: Arhiv)

Velika politička i biznis delegacija iz Indonezije najavila je dolazak na 9. Sarajevo Business Forum (SBF), vodeću investicijsku konferenciju koja će se 25. i 26. aprila održati u Sarajevu.
Delegaciju će predvoditi ministar za ruralna područja i prostorno planiranje Dr. Sofyan A. Djalil. U indonežanskoj delagaciji, između ostalih, dolazi i Alwi Shihab, specijalni predstavnik predsjednika Indonezije i bivši ministar vanjskih poslova i Hassan Wirajuda, bivši ministar vanjskih poslova Indonezije i ekspert za zemlje ASEAN-a.
Najavljeno je da će u pratnji političkih lidera stići i brojna privredna delegacija predvođena prof. Anwar Nasutionom, predsjednikom Bank Islam Muamalat Indonesia koji je obrazovanje sticao na Harvardu i Cambridgeu i kojem je ovo druga posjeta SBF-u.
Učesnici SBF-a imat će priliku ove godine susresti se i sa Iyad Shurafaom izvršnim direktorom Salim Grupe za Evropu. Salim Grupa indonežanski je konglomerat koji na pet kontinenata ima kompanije u oblasti proizvodnje i prerade hrane, distribucije i maloprodaje, telekomunikacija, infrastrukture, auto, građevinske i hemijske industrije, nekretnina, turizma i finansijskih usluga.
Inače, sa 252 miliona stanovnika, Indonezija je četvrta najmnogoljudnija zemlja svijeta (nakon Kine, Indije i Sjedinjenih Američkih Država) i jedno od najvećih tržišta. Tamošnja ekonomija bilježi stalni rast i trenutno se nalazi među 20 vodećih u svijetu. Godišnji rast GDP-a iznosi 5,5 posto, a analitičari predviđaju da će se trend rasta nastaviti.
Indonežanski privrednici zainteresirani su za uvoz poljoprivrednih proizvoda, naročito organske hrane – mesa i mliječnih proizvoda, te za tekstilnu i drvnu industriju.
Organizatori SBF-a već devetu godinu zaredom je BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IDB), a zainteresovani privrednici učešće na SBF-u 2018 mogu prijaviti putem linka: //www.sarajevobusinessforum.com/registration-participant