Velikokladuški Kolmix u augustu otvara novu fabriku

0
697
Ministar Dedić s direktorom Kolmixa: Podrška domaćoj proizvodnji je prioritet Vlade FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je u Sarajevu održao sastanak s direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše Nedžadom Mezildžićem.
Firma Kolmix, koja ima 28 uposlenih je domaći brend koji se od 1998. godine bavi proizvodnjom juha i začina. Zastupljena je na tržištu 10 evropskih država. Od 1. augusta 2020. otvara novu savremenu fabriku na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama.
Ministar Dedić je čestitao direktoru na postignuti rezultatima, te naglasio da je izuzetno važno što sirovine koje ova firma koristi imaju uglavnom bh. porijeklo, kao i da pored otežanih uslova poslovanja nastavlja sa investicijama.
“Podrška domaćoj proizvodnji je jedan od prioriteta Vlade FBiH. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30% radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju BiH i ona se primjenjuje od 1. juna. Pored podrške u okviru modela ruralnog razvoja gdje potičemo izgradnju, opremanje i nabavku opreme u sektoru prehrambene industrije, kao ministarstvo u narednom periodu nastavit ćemo rad na što boljem povezivanju domaćih proizvođača s prerađivačima kako bi otvorili veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurali kvalitetnu domaću sirovinu za našu prehrambenu industriju”, kazao je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.