Vijeće ministara BiH: Prihvaćen ugovor o Johnson&Johnson vakcinama

0
113
Održana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH

Na današnjoj, vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojena je Informacija Ministarstva civilnih poslova o potrebi zaključenja SFC ugovora o obeštećenju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Jansen farmaceutike NV (Janssen Pharmaceutica NV), а prihvaćen je i SFC ugovor o obeštećenju između Vijeća ministara BiH i Jansen farmaceutike NV.
Radi se o tipskom ugovoru koji je jednak za sve članice Kovaksa (COVAX – Instrument za globalni pristup vakcini protiv bolesti Covid-19), odnosno ranije preuzetoj obavezi.
Na ovaj način stvaraju se preduslovi za isporuku, ranije plaćenih vakcina proizvođača Johnson&Johnson iz sistema Kovaks za BiH, a koja za cilj ima omogućavanje vakcinacije građana, kao najdjelotvornijeg načina zaštite od bolesti Covid-19 i najefikasnijeg načina suzbijanja širenja pandemije.
Podsjećamo, BiH je potpisala Ugovor sa Kovaksom 18. septembra 2020. godine o isporuci milion i 232 hiljade doza vakcina, u vrijednosti 12.997.600 američkih dolara (kompletan iznos uplaćen je 18.12.2020. godine), od čega je do sada BiH isporučena tek jedna trećina – 332.640 doza vakcina.
U okviru Kovaksa za Bosnu i Hercegovinu je alocirano 50.400 doza Johnson/Johnson vakcina protiv virusa korona, a najavljena je sedma isporuka iz ovog programa, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here