Vijeće ministara BiH usvojilo dodatne uvjete Pfizera za nabavku vakcina

0
394
Održana vanredna, telefonska sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabavke vakcina za građane Bosne i Hercegovine. Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi cjepiva – ‘Commitment agreement-committed purchase arrangement’ između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjeništvo BiH.
Odobren je Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da vakcine AstraZeneca stignu u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od COVAX-a koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.
Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i povratu već plaćenih indirektnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane korona virusom (Covid-19) kojom se omogućava da direktne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.
Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka vakcina kupljenih u okviru COVAX mehanizma. BiH je ugovor sa COVAX-om potpisala 18.09.2020. godine i tada je naručeno 1.232.000 doza vakcina za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 $.
Odluke Vijeća ministara donesenu nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.