Visa dozvolila korištenje kriptovaluta u okviru svoje platne mreže

Kompanija Visa dozvolila je upotrebu kripto valuta za poravnanje transakcija u svojoj platnoj mreži, i to preko stejblkoina američkog dolara (USDC)

0
373
Podrška digitalnim valutama je korak naprijed u strategiji razvoja kompanije Visa (Foto: Visa)

Kompanija Visa dozvolila je upotrebu kriptovaluta za poravnanje transakcija u svojoj platnoj mreži, i to preko stejblkoina američkog dolara (USDC). Proces je omogućen putem platforme Ethereum, jednog od najaktivnije korištenih blokčejnova otvorenog koda.
Ovaj projekat nalazi se u pilot fazi koju Visa realizuje u partnerstvu sa Crypto.com, velikom svjetskom kripto platformom, a u planu je da mogućnost poravnanja u stejblkoinima bude ponuđena i drugim partnerima kasnije ove godine.
Podrška digitalnim valutama označava važan korak naprijed u strategiji razvoja kompanije Visa, kako bi se nastavilo sa unapređivanjem svih oblika kretanja novca, kako u okviru Visa mreže, tako i šire. Vodeći brigu o svom globalnom prisustvu i pouzdanosti brenda, Visa je usmjerena na to da stvori dodatne vrijednosti platnog ekosistema, i da učini kripto valute sigurnijim, korisnijim i primjenljivijim za plaćanja.
U prethodnoj godini, Visa je radila na stvaranju uslova za uvođenje digitalnih valuta u okviru postojeće platforme u okviru koje se svakodnevno vrši promet milijardi dolara kroz hiljadu institucija, na više od 200 tržišta i u 160 različiti hvaluta.
U saradnji sa Anchorage, ekskluzivnim Visa partnerom za poravnanje digitalnih valuta, Visa je pokrenula pilot projekat koji omogućava Crypto.com da kompanija Visa plaća u stejbkloinima kako bi izmirio dio svojih obaveza prema Crypto.com Visa programu kartica.
Standardni postupak poravnanja kompanije Visa podrazumijeva da partneri svoje obaveze izvršavaju u tradicionalnoj valuti, što može uzrokovati dodatne troškove i poteškoće preduzećima koja su izgrađena na digitalnim valutama. Sposobnost namirivanja u stejblkoinima (USDC), samim tim može pomoći Crypto.com i drugim matičnim kripto kompanijama da razmotre upotrebu novih poslovnih modela bez korištenja tradicionalnih valuta. Unapređenja Visa trezora i integracija sa platformom Anchorage, bankom digitalnih sredstava, ujedno, osnažuje sposobnost kompanije Visa da direktno podrži novu digitalnu valutu centralne banke (CBDC), kada bude nastajala u budućnosti.
“Izvorne kripto fintek kompanije žele partnere koji razumiju njihovo poslovanje i složenost digitalne valute. Ova najava označava prekretnicu u našim naporima da odgovorimo na potrebe finteka koji posluju u stejblkoinsu ili kriptovaluti, što je samo nastavak onoga što svakodnevno radimo, a to je da plaćanja u različitim valutama širom svijeta učinimo jednostavnijim”, rekao je Džek Forstel, izvršni potpredsjednik i šef proizvoda kompanije Visa.
“Zabilježili smo rekordan rast našeg poslovanja u posljednjoj godini. Kako bismo nastavili da ubrzavamo tranziciju na kriptovalute, potrebni su nam partneri koji razumiju priliku i alate koji će nam pomoći da brže i efikasnije izađemo na tržište. Budući da smo već nekoliko godina partneri sa kompanijom Visa, drago nam je što zajedno pokrećemo jedan uzbudljivi svijet stejblkoin plaćanja”, istakla je Kris Marsalek, suosnivač i direktorica Crypto.com.
“Anchorage platforma je namjenski napravljena za institucije poput kompanije Visa kako bismo gradili nove kripto proizvode. Bili smo zajedno sa kompanijom Visa još od 2019. godine i drago nam je što vidimo kako prva stejblkoin plaćanja oživljavaju putem Anchorage aplikacionog programskog interfejsa (API)”, rekao je Diogo Monika, suosnivač i predsjednik Anchorage-a.
Dejvid Put, direktor kompanije Centre, koja nadgleda licenciranje stejblkoina američkog dolara (USDC) rekao je da Visa predvodi tržište svojim inovativnim pristupom plaćanjima u mnogim oblicima.
“Prisustvo kovanica američkog dolara na Visa mreži je izvanredan korak naprijed u našoj misiji da povežemo svijet putem stejblkoinsa izgrađenih po standardima naše kompanije, a počevši od USDC”, kazao je Put.