Visa uvela uslugu savjetovanja u oblasti kriptovaluta

Kriptovalute postaju sve bitnije za finansijske institucije: novo globalno istraživanje otkriva da bi skoro 40% vlasnika kriptovaluta zamijenilo svoju banku onom koja nudi kripto proizvode

0
729
Visa pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutama u okviru svog sektora VCA (Foto: Visa arhiva)

Visa, svjetski lider u digitalnom plaćanju, nedavno je pokrenula uslugu savjetovanja o kriptovalutamau okviru svog sektora Visa Consulting & Analytics (VCA), kako bi pomogla klijentima i partnerima da unaprijede svoje iskustvo sa digitalnim valutama.
Usluga dolazi u trenutku kada kriptovalute postaju sve utjecajnije. Prema istraživanju* koje je objavila Visa, anketirani donosioci finansijskih odluka u velikoj mjeri su upoznati sa kriptovalutama, budući da čak 94posto ispitanika širom svijeta ima svijest o ovom obliku digitalne imovine.
Za finansijske institucije koje žele da svojom kripto ponudom privuku ili zadrže klijente, trgovce koji se bave NFT-ijem ili centralne banke koje istražuju digitalne valute, ključan prvi korak je razumijevanje kripto ekosistema. Zahvaljujući saradnji sa više od 60 kripto platformi, globalna mreža konsultanata i stručnjaka kompanije Visa u mogućnosti je da pomogne finansijskim institucijama da procijene kripto potencijale, razviju konkretne strategije i kreiraju nova korisnička iskustva i inovacije, kao što su programi kripto nagrađivanja i integrisani CBDC novčanici.
“Vidjeli smo promjenu u načinu razmišljanja naših klijenata u posljednjih godinu dana, od želje da istražuju i eksperimentišu sa kriptovalutama, do kreiranja strategije i mapiranja razvoja proizvoda“, rekao je Karl Rutštajn, globalni direktor sektora Visa Consulting & Analytics u kompaniji Visa.
Danas Visa sarađuje sa klijentima i partnerima širom svijeta, uključujući SAD, gdje Visa tim radi sa kompanijom za finansijske usluge UMB Financial Corporation.

Visa ispitala stavove potrošača o upotrebi kriptovaluta

Novo istraživanje kompanije Visa pokazalo je značajnu svijest i usvajanje kriptovaluta među potrošačima širom svijeta. U novoj globalnoj studiji, ‘Kripto fenomen: stavovi potrošača i upotreba kriptovaluta’, Visa je otkrila da skoro jedna trećina ispitanika koristi kriptovalute kao sredstvo ulaganja ili kao sredstvo razmjene. Na globalnom nivou, skoro 40 posto anketiranih vlasnika kriptovaluta izjavilo je da će vjerovatno ili vrlo vjerovatno promijeniti svoju banku za onu koja nudi proizvode kao što su kriptovalute u narednih 12 mjeseci.
“Kriptovalute predstavljaju tehnološki pomak u oblasti kretanja novca i digitalnog vlasništva. S obzirom na to da potrošači mijenjaju svoj pristup ulaganju i poglede na budućnost novca, svakoj finansijskoj instituciji će biti potrebna kripto strategija”, istakao je Teri Angelos, viši potpredsjednik i globalni direktor fintech-a kompanije Visa.
Anketirajući više od 6.000 donosilaca finansijskih odluka na osam tržišta (Argentina, Australija, Brazil, Njemačka, Hong Kong, Južna Afrika, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD), Visa istraživanje je otkrilo značajne uvide.
• Naslovi o kriptovalutama imaju uticaja. Čak 94% učesnika anketena globalnom nivou, koji raspolažu finansijama u svom domaćinstvu, upoznato je sa kriptovalutama.
• Značajan segment je korištenje kriptovaluta ili ulaganje u njih. Skoro jedna od tri odrasle osobe, koja zna za kriptovalute,već ih posjeduje ili koristi, od čega većina (62%) smatra da se upotreba kriptovaluta povećala u protekloj godini.
• Veće je interesovanje na tržištima u razvoju. Oko 37% potrošača ispitanih na tržištima u razvoju koristi ili posjeduje kriptovalute, u poređenju sa 29% njih na razvijenim tržištima.
• Ključni motivacioni faktori su sticanje bogatstva i vjera u kriptovalute kao budućnost finansijskih usluga. Ono što potrošače najviše podstiče da posjeduju i koriste kriptovalute su učešće u ‘budućim tokovima novca’ (42%) i sticanje bogatstva (41%).
• Kripto-povezane kartice i kripto nagrade su atraktivne. Među trenutnim vlasnicima kriptovaluta, 81% zainteresovano je za kartice povezane sa kriptovalutom, koje omogućavaju konvertovanje i trošenje kriptovaluta kod prodavaca na isti način na koji možete da koristite debitnu ili kreditnu karticu tokom kupovine. Čak 84% njih je zainteresovano za nagrade, koje vam omogućavaju da zaradite kripto, a potom trošite na svojoj kartici.
• Potrošači su voljni da promijene banku u potrazi za kripto proizvodima. Globalno, 18% učesnika ankete kaže da bi vjerovatno ili vrlo vjerovatno zamijenili svoju banku onom koja nudi proizvode povezane sa kriptovalutama u narednih 12 mjeseci. Ovo se naročito odnosi na tržišta u razvoju, na kojima čak 24% njih ima ovaj stav. Među potrošačima koji već posjeduju kriptovalutu, skoro 40% je spremno na ovu promjenu.

Više informacija možete naći u globalnoj studiji ‘Kripto fenomen: stavovi potrošača i upotreba kriptovaluta’.
____________
*Ova studija obuhvatila je 9 fokus grupa i ukupno 10 dubinskih intervjua u SAD, Njemačkoj i Argentini od 14. jula do 26. jula 2021. i prikupila je 6.430 odgovora na onlajn ankete širom Argentine, Australije, Brazila, Njemačke, Hong Konga, Južne Afrike, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstvau periodu između 25. avgusta i 13. septembra 2021. godine.