Više od 95 hiljada firmi u BiH imalo je blokirani račun u maju

0
466
Početkom oktobra ove godine 55.185 firmi imalo je najmanje jedan blokirani račun

Prema podacima Centralne banke BiH, zaključno s majom 2020. godine, u Bosni i Hercegovini je bilo ukupno blokirano 95.251 računa poslovnih subjekata. To je za 191 firmu manje nego u izvještaju iz prethodnog mjeseca kada ih je bilo 95.442, saznaje poslovni portal Profitiraj.ba.
U novom izvještaju CBBiH objavljenom danas, koji sadrži 3.814 stranica, navedeno je i da su u maju 51.990 poslovna subjekta imala blokiran bar jedan račun, što je za 101 firmu manje nego u izvještaju iz prethodnog mjeseca (52.091).
Na ovo smanjenje broja blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, nažalost, nije uticala bolja ekonomska klima već je to posljedica blokade poslovanja mnogih firmi u nastojanju da se spriječi širenje zaraze koronavirusa (Covid-19). Stoga ćemo konkretniju sliku ekonomskog ‘zdravlja’ poslovnih subjekata u BiH moći sagledati tek u narednom periodu.
Inače, u novom, ažuriranom izvještaju blokiranih računa navedenih u Jedinstvenom registru računa Centralne banke BiH pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi…
Podsjetimo, u prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenim početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.