Vispak certificiran standardom za upravljanje zaštitom životne sredine

0
739
Vispak je ovu godinu krunisao i uvođenjem standarda ISO 14001:2015

Kompanija Vispak završila je svoju prvu certifikaciju zahtjeva standarda ISO 14001:2015 i time je ispunila još jedan uslov iz Ugovora o kreditiranju sa Njemačkom razvojnom bankom DEG (Deutsche Investitions-und Entwicklungsgesellschaft) koji je potpisan ove godine.
ISO 14001:2015 standard je sistem koji je kreiran kako bi omogućio pravnim licima da vode računa o svom okruženju i na taj način pokažu svoju ekološku odgovornost i utjecaj. Ovim im se pruža mogućnost da na još efikasniji način ispune očekivanja svojih klijenata ali i zakonom definisane pravne i regulatorne propise.
“Vispak je prva kompanija iz BiH prepoznata od strane Njemačke razvojne banka DEG, te je u 2021. potpisan ugovor o kreditiranju. Potpisivanje ovog ugovora kompaniji Vispak omogućava nastavak kontinuiranog rada na unaprijeđenju procesa automatizacije i snažnijeg djelovanja, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu”, izjavila je Nina Bijedić-Mujanović, direktor kompanije Vispak.
Racionalno trošenje prirodnih resursa i sprječavanje onečišćenja okoliša je danas aktuelna tema i svaka organizacija treba u tome sudjelovati. ‘Zelena nit’ prožima sve, od dobavljača do organizacije, pa sve do korisnika. Sve se više izražavaju ekološki zahtjevi što se tiče tehnologije proizvodnje, ambalaže, recikliranja i sl.
Vispak, kao jedna od članica AS Holding grupacije, u kontinuitetu radi na stalnom unaprjeđenju svojih poslovnih procesa.
“Obzirom na to da su sigurnost i kvalitet proizvoda u fokusu kompanije Vispak, ove godine je završena i IFS implementacija najviših zahtjeva međunarodnog standarda za sigurnost i kvalitet hrane. Pored toga Vispak je ovu godinu krunisao i uvođenjem još jednog standarda i to ISO 14001:2015, koji je samo još jedna potvrda da ova kompanija ulaže maksimalne napore, ne samo na unaprjeđenje efikasnosti svojih procesa i zdravstvene sigurnosti proizvoda, nego i na njihov utjecaj na okoliš i održivi razvoj”, istakla je prof.dr. Amela Semić iz Direkcije za standardizaciju AS Holding.