Vlada FBiH: 13,5 miliona KM za izgradnju bazena, sportske dvorane i HNK u Mostaru

0
285
U budžetu FBiH panirana sredstva za izgradnju sportske dvorane i bazena u Mostaru

Vlada FBiH je danas usvojila tri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom Federalnom ministarstvu kulture i sporta, u ukupnom iznosu od 13,5 miliona KM, a namijenjenih izgradnji objekata u Mostaru.
Tako je iznos od 3,5 miliona KM planiran za izgradnju Sportske dvorane Mostar, a koju provodi Direkcija za izgradnju KSC u Mostaru. Od ukupnog iznosa se za tehnički tim i usluge nadzora izgradnje odnosi 105.000 KM, a za usluge izvođača radova 3.395.000 KM.
Iznos od 8 miliona KM je, drugim danas usvojenim programom, namijenjen izgradnji bazena u Mostaru, a koju provodi Direkcija za izgradnju KSC u Mostaru. Od ovoga je za troškove uređenja zemljišta predviđeno 200.000 KM, za troškove revizije idejnog rješenja 30.000 KM, za tehnički tim i usluge nadzora izgradnje 233.800 KM, te za usluge izvođača radova 7.536.200 KM.
Trećim programom su sredstva od 2 miliona KM odobrena za izgradnju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, od čega za građevinske radove 1,88 miliona KM, a za usluge (konsultantske poslove, stručno-tehnički nadzor, ishodovanje svih potrebnih suglasnosti, dozvole, pribavljanje atestne dokumentacije) 120.000 KM.
Sredstva će bit prenošena sukcesivno na račun implementatora odobrenih projekta u najmanje tri tranše. Prva, u postotku od maksimalno 20 posto, bit će uplaćena nakon što implementator dostavi zahtjev sa predračunom za izvođenje radova i usluga, a svaka sljedeća nakon što dostavi zahtjev za uplatu tranše i dokaze o realizaciji prethodne tranše.
Federalno ministarstvo kulture i sporta će sa implementatorom potpisati za svaku tranšu poseban ugovor u kojem će biti definirana namjena sredstava, nakon čega će implementatoru biti uplata sredstava.
Na prijedlog istog ministarstva, donesene su i dvije odluke o raspoređivanju donatorskih sredstava. U prvom slučaju, riječ je o 168.055,02 KM za projekat ‘Izvođenje preventivnih arheoloških istraživanja i zaštita arheoloških lokaliteta’. Drugom odlukom je odobreno 76.395,35 KM donatorskih sredstava za projekat ‘EU4Y-Evropska sedmica sporta izvan granica za zemlje zapadnog Balkana’.