Vlada FBiH će ove godine znatno povećati pomoć općinama

0
78
Premijer Novalić u Bosanskom Grahovu, razgovarao sa načelnicima tri općine

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas su posjetili Bosansko Grahovo gdje su se sastali s načelnikom Urošom Đuranom, načelnicom Drvara Dušicom Runić i načelnikom Glamoča Nebojšom Radivojšom.
Konstatirano je da Vlada FBiH nastavlja pomagati niže nivoe vlasti i da joj je jednako važna svaka općina u Federaciji.
“Ovogodišnji budžet je najveći u historiji Federacije BiH, a karakteriziraju ga i najveće stavke koje se tiču općina. Transfer nižim nivoima vlasti je 239 miliona KM, od toga općinama 39 miliona KM za razliku od prošlogodišnjih 30 miliona KM. Upravo smo to došli ovdje saopćiti da su mogućnosti potpore ovim općinama znatno veće”, kazao je premijer Novalić.
Naglasio je da će ove godine pomoć općinama biti znatno masivnija, da oni sa svoje strane trebaju prijaviti prave projekte, a Vlada FBiH će se založiti da ti projekti postanu stvarnost.
Govoreći o konkretnoj pomoći općinama ministar Zukić je naveo Uredbu o pomoći obrtima i drugim samostalnim djelatnostima za posljedice od Covida-19 gdje je za općine Bosansko Grahovo, Drvar i Glamoč izdvojeno oko 200.000 KM za 120 poduzetnika odnosno samostalnih obrtnika.
“Upravo je u toku javni poziv i ono što smo konstatovali je da s ovog područja nemamo dovoljan broj kvalitetnih prijava za pozive za dodjelu sredstava kada je u pitanju konkuretnost i pomoći obrtima i mirko, malim i srednjim preduzećima. Zato smo se dogovorili da učinimo zajednički napor da se poveća broj aplikanata na način da ćemo mi kao Ministarstvo obezbijediti odgovarajuću tehničku pomoć i edukaciju, a da nadležni iz općine pokušaju animirati sve poduzetnike koji ispunjavaju uslove za apliciranje”, kazao je ministar Zukić.
Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran istakao je da je na sastanku s premijerom Novalićem i ministrom Zukić iskazao potrebu za infrastrukturnim projektima.
“Konkretno imali smo četiri prijedloga projekata gdje mislim da će premijer izaći u susret u realizaciji tih projekata. Riječ je o Domu kulture i o vodosnadbijevaju jednog naselja”, rekao je Đuran.
Načelnica Drvara Dušica Runić navela je da se na sastanku razgovaralo o budućim projektima u općinama.
“Općina Drvar u prethodnom periodu je, kada je u pitanju podrška Vlada FBiH, uglavnom realizirala infrastrukturne projekte. U prethodne dvije godine su bile subvencije za tekuću likvidnost budžeta. Nadamo se sličnim projektima u narednom periodu i nadam se da ćemo kao nerazvijena općina početi baviti razvojnim projektima i to će biti prioritet rada, što znači povećanje broja zaposlenih, ali u ulaganje u neophodnu infrastrukturu”, rekla je Runić.
Načelnik Glamoča Nebojša Radivojša ocijenio je sastanak kvalitetnim jer se pričalo o projektima, koji su se sproveli u općini zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade FBiH.
“Do sada smo prekrili zgradu lokalne samouprave i imamo razvijenih projekata kao što je sportska dvorana, asfaltiranje pojedinih lokalnih pravaca i razni infrastrukturni projekti za koje smo dobili obećanje da će dobiti pomoć od Vlade FBiH”, dodao je Radivojša.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here