Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina

Prema procjeni Federalnog ministarstva zdravstva, ugovorom je potrebno osigurati nabavku do 400.000 vakcina, u protuvrijednosti do 12 miliona KM

0
265
Vlada FBiH utvrdila Prijedlog autentičnog tumačenje člana 78. Zakona o radu (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za pregovore s proizvođačima vakcina, nakon što su Zavod za javno zdravstvo FBiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Kanton Sarajevo, te Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski kanton dostavili, u skladu sa zaključkom Vlade od 5. marta, imena svojih predstavnika u ovaj tim.
Ad hoc tim za pregovore s proizvođačima vakcina će razmotriti sve ponude i putem Zavoda za javno zdravstvo FBiH za sjednicu Vlade FBiH, zakazanu za 11. mart, dostaviti Prijedlog ugovora o nabavci vakcina sa odabranom kompanijom.
Predsjednik ad hoc tima je prim. dr. Davor Pehar (direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH), a čine ga pomoćnica ministra za farmaciju Sanja Čustović i savjetnica ministra za farmaciju Vesna Alagić (Federalno ministarstvo zdravstva), prof. dr. Mirsad Kacila (Odbor za zdravstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH), šefica Kabineta premijera Kantona Sarajevo Sanja Škutelić – Malagić i pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu Alma Kadić (Kanton Sarajevo), specijalista epidemiologije prim. mr. med. sci. Blaško dr. Topalović u Zavodu za javno zdravstvo TK (Tuzlanski kanton) i specijalist infektologije, subspecijalist intenzivne medicine SKB Mostar – Klinika za infektivne bolesti doc. dr. sc. Svjetlana Grgić (Hercegovačko-neretvanski kanton).
Transparency International BiH je, nakon poziva, obavijestio Vladu da nije u mogućnosti imenovati predstavnika u ovaj tim, ali da će pratiti njegov rad.
Vlada je danas prihvatila i informaciju o poduzetim aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo FBiH u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa.
Ovaj zavod je zadužen da nastavi koordinirati dalje aktivnosti s kompanijama koje iskazuju spremnost za uvoz vakcina za potrebe Federacije BiH, kao i da preuzme proaktivnu ulogu u ovom procesu, te da i sam kontaktira kompanije za koje cijeni da imaju mogućnosti osiguranja uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH, o čemu odmah treba informirati ad hoc tim.
Zaključeno je da kompanija koja nema ugovor s proizvođačem vakcina ne može biti dobavljač za Federaciju BiH.
Prema procjeni Federalnog ministarstva zdravstva, ugovorom je potrebno osigurati nabavku do 400.000 vakcina, u protuvrijednosti do 12 miliona KM.
Vlada je federalnog premijera danas ovlastila da, na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo FBiH, potpiše pisma namjere za nabavku vakcina, saopćeno je iz Vlade FBiH.