Vlada FBiH izmijenila Uredbu o privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju

0
1006
Vlada Federacije BiH održala je sjednicu u Mostaru (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru izmijenila Uredbu o privatnim agencijama za posredovanje u zapošljavanju.
Razlozi za nova rješenja su potreba za reformisanjem oblasti zapošljavanja u Federaciji BiH, kao i što dosadašnja primjena Uredbe nije ispunila svrhu. Uočeno je, naime, da privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju uveliko zloupotrebljavaju i krše odredbe Uredbe.
Federalna vlada je utvrdila Prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina od dana donošenja. Opći ciljevi u ovim gospodarenju prostorom obuhvaćaju oživotvorenje svih evropskih i svjetskih vrijednosti, kao i očuvanje prostornih specifičnosti Federacije BiH, Hercegovačko-neretvanskog kantona i općine Čapljina.
Jedan od bitnih ciljeva ovog dokumenta je i uređenje obalnog pojasa rijeke Neretve u prostornom obuhvatu Reglacionog plana historijskog gradskog područja Počitelja na osnovu kriterija zaštite i visokih standarda oblikovanja pejzaža, što uključuje i sprječavanje plavnog vala, kao i moguće prirodne katastrofe.
Donesene su odluke o odobravanju izdvajanja ukupno 200.000 KM utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu za finansiranje programa i projekata kulturnih društava Prosvjeta, Preporod, Napredak i La Benevolencija.