Vlada FBiH o covid-situaciji: Zabilježen pad svih indikatora

Zabilježen je pad sedmodnevne incidence na nivou Federacije BiH za 24,1 posto i ona iznosi 25,16 slučajeva na 100.000 stanovnika

0
285
Ministarstvo zdravstva U ugostiteljskim objektima i dalje važi naredba o poštivanju razmaka od minimalno dva metra između stolova

Vlada FBiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji Covid-19 u Federaciji BiH na dan 4. aprila, te naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.
U danas prezentiranoj informaciji Kriznog štaba FMZ-a je, uz ostalo, navedeno da je u 13. ovogodišnjoj sedmici, u odnosu na prethodnu, zabilježen pad svih indikatora. Najveći je pad broja smrtnih slučajeva uzrokovanih Covid-19 (-33,3%) i broja novih potvrđenih slučajeva (-24,3%).
U Federaciji BiH, na bolničkom liječenju trenutno je 87 osoba zbog Covid-19 bolesti, od kojih je 61 nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana.
Zabilježen je i pad sedmodnevne incidence na nivou Federacije BiH za 24,1 posto i ona iznosi 25,16 slučajeva na 100.000 stanovnika. U posljednjih sedam dana, više incidence od prosječne zabilježene u FBiH imaju Zapadnohercegovački (66,39), Sarajevski (46.37), Posavski (43,54) i Hercegovačko-neretvanski kanton (35,95).
Kada je riječ o naredbama i preporukama Kriznog štaba FMZ, u svim zdravstvenim ustanovama, bez obzira na oblik vlasništva, ustanovama koje zbrinjavaju starije osobe ili osobe s poteškoćama u razvoju i s duševnim smetanjama, te kazneno-poravnim i drugim ustanovama socijalne zaštite, kao i sredstvima javnog prevoza i dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i uz poštivanje razmaka od minimalno dva metra. Izuzetno, zaštitne maske nisu obavezni nositi korisnici ovih ustanova koji imaju probleme s disanjem zbog hroničnih bolesti ili koje ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe.
Kada je riječ o pružanju usluga u ugostiteljskim objektima u zatvorenom i na otvorenom prostoru, i dalje važi naredba o poštivanju razmaka od minimalno dva metra između stolova. Ovo važi i za ugostiteljske objekte koji organiziraju muziku uživo, disko klubove, kao i objekte slične namjene.
U svim oblicima prodavnica, u skladu s Pravilnikom o klasifikaciji prodavnica i drugih oblika trgovine na malo, ograničen je broj kupaca tako da se definira prostor od 10 m2 prodajnog objekta po potrošaču. Bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dopušten boravak više od 400 potrošača.
Naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ su donesene s rokom važenja od 30 dana, računajući od 8.4.2022. godine, kao dana početka njihove primjene.