Vlada FBiH odobrila 50.000 KM za sanaciju Titove pećine u Drvaru

0
612
Pomoć u sanaciji Titove pećine u okviru Spomen kompleksa '25. maj'

Današnjom izmjenom Odluke o usvajanju Programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih razvoju turizma u Federaciji BiH, Vlada FBiH je odobrila 50.000 KM kao podršku sanaciji Titove pećine u Drvaru.
Među kriterije za raspodjelu sredstava ovog transfera Federalnog ministarstva okoliša i turizma su, izmjenom Odluke, uvršteni i projekti od značaja za FBiH s ciljem očuvanja brendiranog turističkog mjesta, te zaštite turističkog proizvoda.
Naime, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma obratio se načelnik Općine Drvar zahtjevom za hitnu pomoć u sanaciji Titove pećine u okviru Spomen kompleksa ’25. maj’ . Riječ je o oštećenjima nastalim usljed velikih oborinskih voda.
Sufinansiranje programa jedan je od načina obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima, a s ciljem promocije i zaštite turističkih destinacija i usluga, zadržavanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta, kao i razvoja cjelokupne privrede Federacije BiH.