Vlada FBiH odobrila oko 2,6 miliona KM za penzionisanje 44 radnika ZD RMU Zenica

0
989
Održana hitna sjednica Vlade Federacije BiH

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za 44 radnika ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica (posluje u okviru Elektroprivrede BiH) koji su stekli uslove za odlazak u penziju.
Ovom odlukom Vlada FBiH je, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, odobrila da za doprinose za PIO/MIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti bude doznačeno 2.597.859,22 KM za 44 radnika ZD RMU Zenica, koji su stekli uslove za odlazak u penziju, a ne mogu je ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.
Podatke po kantonima o neuplaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje i za doprinose za osiguranje od nezaposlenosti, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će dostaviti Razvojnoj banci FBiH.
Za realizaciju odluke zaduženi su Razvojna banka FBiH, Federalni zavod PIO/MIO, Porezna uprava FBiH i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Kako je navedeno u obrazloženju odluke, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo – ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica pokrenulo je aktivnosti za iznalaženje novčanih sredstava za uplatu doprinosa za 44 radnika koji su stekli uslove za penziju, ali nisu u mogućnosti iz svog redovnog poslovanja osigurati i uplatiti potrebna sredstva za penzionisanje.