Vlada FBiH: Parlament Federacije BiH bi danas bio raspušten da sinoć nije usvojen Budžet

0
544
Premijer Novalić je u Parlamentu Federacije BiH prezentirao Budžet za 2022.

Povodom tvrdnji pojedinih političkih stranaka u vezi sa usvajanjem Budžeta Federacije BiH, iz Vlade FBiH je saopćeno da bi Parlament FBiH danas bio raspušten da sinoć nije usvojen Budžet FBiH.
U saopćenju se dalje navodi da su neistinite tvrdnje koje su neke političke stranke iznijele danas u javnost u vezi sa postupcima premijera FBiH Fadila Novalića prilikom usvajanja rekordnog Budžeta Federacije BiH za 2022. godinu.
“Javnost treba znati da to nije Budžet Fadila Novalića, nego Budžet Federacije BiH, koji je na sjednici Vlade FBiH jednoglasno usvojen i kao takav upućen u parlamentarnu proceduru. Podsjećamo da Vladu FBiH čine ministri iz reda SDA, HDZ, SBB i NiP.
Odgovornost premijera i Vlade FBiH završila je premijerovim izlaganjem Budžeta poslanicima Predstavničkog doma i delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a na kojima je bila odluka da li će, kada i u kojem obliku usvojiti Budžet.
Također podsjećamo da je Ustav Federacije BiH jasno propisao da predsjednik Federacije BiH raspušta oba doma Parlamenta FBiH kada oni ne uspiju donijeti budžet prije početka budžetske godine, a to je danas“, navode iz Vlade FBiH.
“Politikama kojima je očigledno bio cilj stvaranje haosa i bezvlašća sa nesagledivim posljedicama, ne preostaje ništa drugo, nego da i dalje šire neistine kojima nastoje zbuniti i obmanuti javnost. Za sve javno iznesene teške optužbe temeljene na neistini, odgovornost će biti zatražena pravnim putem“, saopćeno je iz Vlade FBiH.