Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima

0
188
Sjednica Vlade FBiH održana je putem video-linka zbog higijensko-epidemioloških mjera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjedinci utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, čime je rok za primjenu člana 20a. produžen do 31.12.2021. godine.
Naime, ovaj član propisuje plaćanje doprinosa na povlaštenu osnovicu, koju čini proizvod prosječne plate i koeficijenta 0,29, ukoliko se zaposleniku isplaćuje mjesečna plata u visini do 60 prosječne mjesečne neto plate u Federaciji BiH.
Cilj je stimuliranje zapošljavanja potrebne stručne radne snage u radno-intenzivnim i niskoakumulativnim djelatnostima koje su pretežno orijentirane na izvoz (više od 90 posto), odnosno jačanje konkurentnosti na inostranom tržištu, prvenstveno u tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće, kao i stvaranju uslova za veću zainteresovanost za investicijska ulaganja u ovaj sektor.

Prihvaćen grant za vodoopskrbu Jajca

Federalna vlada donijela je Odluku da Federacija BiH prihvata grant od 1.530.000 eura namijenjen financiranju Programa vodoopskrbe i sanitarnih usluga. U konkretnom slučaju riječ je o ulaganju u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas i smanjenju gubitaka u Općini Jajce. Sredstva se odnose na grant iz Zajedničkog europskog fonda za zapadni Balkan.
Osnovni cilj i svrha projekta je ulaganje u vodoopskrbu na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik i smanjenje gubitaka vode u okviru postojećeg sustava na izvoru vode Resnik i sedam malih postrojenja za prečišćavanje vode na desnoj obali rijeke Vrbas u Općini Jajce.
Vlada je potvrdila da je dokumentacija prihvatljiva za FBiH, a posebno Sporazum o grantu između BiH i Federacije BiH i Općine Jajce i banke. Data je suglasnost za zaključivanje Sporazuma o grantu i Supsidijarnog sporazuma između BiH i FBiH i Podugovora o grantu između FBiH i Općine Jajce, a za njihovo potpisivanje je ovlaštena federalna ministrica financija.

Zajam za nabavku novih tramvaja u Sarajevu

Vlada FBiH je prihvatila zaduženje Federacije po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta javnog prevoza – dio 3 – u Sarajevu u iznosu do 10 miliona eura. Sredstva su namijenjena poboljšanju kapaciteta i efikasnosti usluga javnog prijevoza kroz nabavku novih tramvaja.
Projektom je obuhvaćena i zaštita okoliša kroz promociju korištenja javnog prevoza i njegovog doprinosa kvaliteti zraka.
Zajam će Federacija BiH prenijeti na na Kanton Sarajevo, koji je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju.

Smjernice i protokoli za zaštitu od Covid-19 u turizmu

Vlada FBiH je prihvatila dokument ‘Smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od Covid-a 19 u turizmu’, te ga dostavlja Vijeću ministara BiH na razmatranje kako bi BiH dobila oznaku zemlje sigurnog putovanja od Svjetskog vijeća za turizam i putovanje (WTTC).
U informaciji je navedeno da je ovaj dokument Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dostavila Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID).
Smjernice utvrđuju načela kojima se treba voditi Bosna i Hercegovina prilikom obavljanja turističkih aktivnosti tokom pandemije Covid-19, kao i protokoli za turističko-ugostiteljske subjekte, a njihova svrha je zaštita turista i radne snage, uz istodobno poštivanje zdravstvenih propisa i mjera ograničavanja fizičkih kontakata koje su uspostavljeni u BiH.
Prihvatanjem smjernica i protokola vezanim za turizam, BiH će dobiti oznaku #SafeTravels (sigurnog putovanja), WTTC-a, te bi se pridružila listi s više od 40 zemalja koje imaju ovu oznaku.
Time bi Bosna i Hercegovina bila označena kao zemlja koja ima prihvaćen svjetski protokol, putovanje u našu zemlju sigurno, a otvaranjem granica, te ovom oznakom i drugim udruženim mjerama privukli bismo veći broj gostiju. To je od iznimne važnosti za privatni sektor u turizmu i ugostiteljstvu, koji je posebno ekonomski pogođen pandemijom Covid-19.
Inače, smjernice i protokoli kreirali su svjetski lider u turizmu, a dostupne su na web stranici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here