Vlada FBiH: Za nabavku vakcine bit će uplaćeno 11,7 miliona KM

0
249
Vlada FBiH: Federalni zastupnici informirani o ugovorima za nabavku 1,5 miliona doza vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnje dvije hitne, telefonski održane sjednice, zakazane na zahtjev federalnih ministara zdravstva i finansija, donijela Odluku o preraspodjeli sredstava od 11,7 miliona KM s budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija na Federalno ministarstvo zdravstva, a s ciljem omogućavanja plaćanja preostalog dijela finansijskih sredstava za nabavku vakcina protiv COVID-19 kroz COVAX mehanizam.
Prethodno je Vlada zadužila ovo ministarstvo da Federalnom ministarstvu finansija uputi zahtjev kako bi bio hitno pripremljen Prijedlog odluke o preraspodjeli sredstava.
U danas usvojenoj informaciji Federalnog ministarstva zdravstva je navedeno da je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas dostavilo, uz posljednji poziv na plaćanje, obavijest da je produžen rok za uplatu do 21.12.2020. godine.
U informaciji je i naglašeno i da do 11. decembra ovo federalno ministarstvo nije imalo informaciju o krajnjem roku za uplatu ostatka iznosa sredstava za nabavku cjepiva, niti je on definiran u Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama u vezi s nabavkom cjepiva putem mehanizma za Globalni pristup cjepivu za sprječavanje COVID-19 (COVAX).
Inače, COVAX mehanizam je važan stup u globalnoj saradnji za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i jednakog pristupa cjepivima protiv COVID-19. COVAX-om zajednički upravljaju Globalna alijansa za cjepljenje (GAVI), Koalicija za inovacije epidemijske spremnosti (CEPI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).