Vlada FBiH za podršku povratku izdvaja 29,6 miliona KM

0
336
Za četiri programa namijenjena raseljenim i povratnicima biće izdvojeno 29,6 miliona KM

Vlada Federacije BiH je danas usvojila četiri programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2020. godinu Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, u ukupnom iznosu od 29,6 miliona KM.
Kroz Tekući transferi pojedincima – Transfer za raseljene osobe i povratnike je osigurano 19,6 miliona KM, od čega je najveći dio od 12,5 miliona KM planirano za obnovu i izgradnju putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, objekata vjerskog, sakralnog, obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera, te drugih od značaja za širu društvenu zajednicu, kao i pomoć za zapošljavanje kroz razvoj i osnivanje malih, poljoprivrednu djelatnost…
Kroz tekući transferi za programe povratka u RS planiran je iznos od 5 miliona KM, od čega 3 miliona KM kao pomoć za zapošljavanje povratnika kroz razvoj poduzetništva, poljoprivrednu djelatnost, ekonomsku saradnju s dijasporom, kao i diverzifikaciju privrednih aktivnosti u ruralnim područjima.
Tekući transfer za zajedničke, međuentitetske i općinske projekte, te projekte s nevladinim organizacijama iznosi 2,5 miliona KM, koliko je planirano i za podršku održivom povratku izbjeglih i prognanih osoba s područja regije Srebrenica.
Vlada je danas, također, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica usvojila Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2020. godinu.