Vlada FBiH: Za projekte cestogradnje 100 miliona KM

0
559
Grant je odobrila EU putem Investicijskog okvira za Zapadni Balkan

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila 100 miliona maraka vrijedan Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim preduzećima za izgradnju autocesta i brzih cesta.
Ovim sredstvima biće finansirano sedam projekata, čiji su implementatori Autoceste FBiH ili Ceste FBiH. Za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje planirano je 15 miliona KM (implementator Autoceste FBiH), za izgradnju prolaza kroz poslovnu zonu Viteza na brzoj cesti Lašva – Nević Polje bit će izdvojeno 14 miliona KM, dva miliona KM predviđena su za izgradnju južne obilaznice oko Mostara. Za izgradnju brze ceste Prača – Goražde, LOT 1 tunel Hranjen – faza 1 – u dužini od 5.500 metara planirano je 36 miliona KM, za projekt izgradnje i rješavanja spoja magistralnih cesta M6.1 i M17, te sanaciju i rekonstrukciju magistralnih cesta u gradu Mostaru izdvojeno je 13 miliona KM.
Za poddionicu Šički Brod – Đurđevik, na trasi ceste Tuzla – Sarajevo odobreno je 14 miliona KM, za projektiranje, građevinske radove i nadzor na projektu gradske autoceste u Sarajevu, dionica Stup – Buća Potok, planirano je 6 miliona KM.

Za izgradnju 1. transverzale u Sarajevu 15 miliona KM

Federalna vlada je usvojila Program utroška sredstava ‘Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta’, u iznosu od 15 miliona KM. Ovim sredstvima bit će finansirana izgradnja i rekonstrukcija 1. transverzale u Sarajevu, a implementator je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.