Vlada FBiH za Via Dinarica inicijativu izdvaja 200.000 KM

0
612
Đapo i Khoshmukhamedov potpisali ugovor o sufinansiranju inicijative Via Dinarica

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, danas su u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, potpisali ugovor o sufinansiranju inicijative Via Dinarica, koju će Vlada FBiH u ovoj godini podržati sa 200.000 KM.
Via Dinarica je inicijativa koju finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, Agencija Vlade Italije za razvojnu saradnju i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, a provodi se uz podršku i u partnerstvu s Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.
Prva faza projekta završena je krajem 2017., a realizacija druge je počela u ljeto 2018. godine i trajat će do 2021. Težište projekta je na jačanju Via Dinarice kao međunarodno priznate platforme za lokalni ekonomski rast, ali i na snažnijem učešću lokalnih zajednica u njenom održavanju i razvoju. Ukupna vrijednost druge faze ovog projekta 2,63 miliona američkih dolara.
Ministrica Đapo je naglasila da Federalna vlada, na prijedlog ovog ministarstva već četvrtu godinu podržava Via Dinaricu, za što je do sada izdvojen iznos od 700.000 KM.
“Via Dinarica doprinosi održivom razvoju turizma u prirodi i predstavlja odličnu priliku za poboljšanje životnog standarda lokalnog stanovništva u ruralnim područjima BiH“, rekla je Đapo.
Sredstvima Vlade FBiH u 2019. godini bit će osigurana podrška projektima s područja FBiH s ciljem unapređenja turističke ponude i povećanja raznolikosti turističkih usluga i proizvoda.
Khoshmukhamedov je istakao da Via Dinarica, u skladu sa svojim motom – prirodno povezuje (connecting naturally) – nastavlja doprinositi smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti i povećanju konkurentnost BiH u oblasti turizma i prirodi.
U prošloj godini BiH je posjetilo 1.465.412 turista, što je više za 12,1 posto i ostvareno 3.040.190 noćenja, odnosno 13,5 posto više u odnosu na prethodnu godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.