Vlada FBiH: Zatraženo zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta Federacije

0
396
Vlada FBiH: Zatraženo zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta Federacij

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite, federalne uprave i federalne upravne organizacije, te sva federalna ministarstva i druge federalne institucije da joj, najkasnije do 8. maja, dostave detaljne informacije, s popratnom dokumentacijom, o svim nabavkama provedenim od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid-19) na području Federacije BiH, kao i kriterijima na osnovu kojih su izabrani dobavljači.
Ova federalna uprava je obavezana i da kontinuirano, sve dok je na snazi Odluka o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području Federacije, dostavlja Vladi FBiH detaljne informacije o svim pojedinačnim nabavkama koje provodi.
Federalna vlada pozvala je i niže nivoe vlasti da, na isti način, predoče informacije o svim nabavkama, provedenim za vrijeme trajanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa.
Vlada FBiH traži od oba doma Parlamenta FBiH zakazivanje sjednica, na kojima će razmotriti sveobuhvatnu informaciju o aktivnostima Vlade Federacije poduzetim za vrijeme od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa, uključujući i informaciju o provedenim javnim nabavkama, s prijedlogom mjera, koju će Vlada naknadno dostaviti.
Svi federalni organi uprave, federalne upravne organizacije i federalne institucije su pozvani da sve provedene nabavke postavljaju na svoje web stranice, s ciljem upoznavanja javnosti i transparentnosti provedenih postupaka.
Inače, današnjoj sjednici Vlade BiH su prisustvovali premijer i njegovo dvoje zamjenika, dok su ostali članovi Federalne vlade u radu sjednice sudjelovali putem video linka.