Vlada KS će subvencionirati povećanje troškova energenata za 39.000 građana

0
52
Vlada Kantona Sarajevo subvencionira povećanje cijene energenata za najugroženije kategorije stanovništva

Vlada Kantona Sarajevo će za novembar i decembar subvencionirati povećanje troškova energenata za oko 39.000 građana KS koji primaju minimalnu penziju, 2.500 korisnika socijalne pomoći i 1.500 osoba iz reda boračke populacije.
“Ukupno 43.000 osoba će dobiti pomoć Vlade KS, kako bi premostili zimu i mogli platiti grijanje”, najavio je premijer Edin Forto u današnjem obraćanju nakon sjednice Vlade, zajedno sa resornom ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivanom Prvulović, ministrom za boračka pitanja Omerom Osmanovićem i ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enverom Hadžiahmetovićem.
Vlada KS je, kako je naglasio premijer, u koordinaciji sa Direkcijom za robne rezerve nabavila i značajne količine lož ulja i mazuta u slučaju da dođe do prekida snabdijevanja plinom.
“Posebno važna poruka je da bolnice, zdravstvene ustanove, škole, te ustanove socijalne zaštite nemaju nikakvog razloga za zabrinutost u nadolazećoj zimi jer će imati obezbijeđeno grijanje u svakom mogućem scenariju”, naglasio je premijer Forto.
Istakao je da je Vlada u stalnom zasjedanju, te da će donositi i druge mjere u toku grijne sezone, ukoliko bude potrebno.
Ministrica Prvulović pojasnila je da je u Kantonu Sarajevo na snazi Uredba o subvencioniranju troškova grijanja koja se odnosi na najugroženije kategorije stanovništva.
“Ministarstvo priprema instrukcije, te će za novembar i decembar ova kategorija stanovništva dobiti subvencije od po 100 KM. Vlada je danas dogovorila da će subvencijom obuhvatiti i penzionere koje primaju najnižu penziju, njih oko 39.000, zatim korisnike naknade za pomoć i njegu od druge osobe, a to su lica preko 65 godina. Smatrali smo da su osobe treće životne dobi najugroženije i odlučili smo im dati podršku u ovom trenutku. Važno je napomenuti da ćemo u okviru resora ovog ministarstva obezbijediti i dodatna sredstva za ustanove socijalne zaštite”, pojasnila je ministrica Prvulović.
Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović podsjetio je da je ranije subvencioniran samo ogrjev za boračku populaciju, ali da je ove godine došlo do izmjene zakona, te je omogućeno subvencioniranje za sve vrste grijanja, a za šta je osigurano 600.000 KM.
“U proteklim godinama bilo je samo oko 500 korisnika subvencija, a ove godine će to biti oko 1.500 pripadnika boračke populacije. Javni poziv već je raspisan, a jedan od glavnih uslova je da subvenciju dobiju oni koji nisu dobijali tzv. jednokratnu pomoć za socijalne potrebe. Ove godine već smo podijelili rekordnih 4.200 jednokratnih pomoći i nastavljamo ih dijeliti do kraja godine. Usporedbe radi, u cijeloj prošloj godini smo ih imali 3.600“, naveo je ministar Osmanović, uz objašnjenje da je javni poziv raspisan 19. septembra i da traje dvije sedmice.
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović izjavio je da je Ministarstvo na čijem je čelu već od 1. juna ove godine započelo planske ektivnosti vezane za snabdijevanje grijanjem građana KS u ovoj sezoni.
“Iskorisitili smo sve svoje kapacitete da preduzeća Toplane i Bags-Energotehnika izvrše popunu kapaciteta, te su ona lagerovala određene količine alternativnih energenata, prije svega mazuta i lož-ulja. Vrlo je važno da u ovome trenutku imamo dovoljne količine mazuta i lož-ulja za eventualni nestanak, odnosno blokadu dopremanja plina u KS. Otprilike do mjesec i po imamo mogućnost da ova preduzeća rade na taj način“, rekao je ministar Hadžiahmetović.
Dodao je i da je Ministarstvo kojim rukovodi odlučilo da onim osobama koje su ranije dobile subvenciju za zamjenu peći na čvrsto gorivo, a kakvih je 360, sada dobiju i subvencije za pelet.