Vlada KS izdvaja 3 miliona KM za poticajnu stanogradnju: Pomoć mladima do 25.000 KM za stan

0
362
Brој prоdаtih nоvih stаnоvа u drugom kvartalu 2023. na godišnjem nivou veći zа 7,5%

Vlada Kantona Sarajevo, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, izdvojila je 3 miliona KM za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju za mlade.
Na ovaj način provodi se praksa sistemskog i konkretnog rješavanja podrške mladim ljudima u rješavanju stambenog pitanja. Ministarstvo će putem javnog poziva pozvati sve zainteresovane investitore da ponude određeni broj stambenih jedinica koje su već izgrađene ili su u izgradnji na području Kantona Sarajevo, a svaku stambenu jedinicu će nadležno ministarstvo sufinansirati iznosom do 25.000 KM. Na taj način, će mladim ljudima koji rješavaju stambeno pitanje bit moguće otkupiti te stambene jedinice za cijenu umanjenu za iznos koji je uložila Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo.
“Prvi korak u investiranju u poticajnu stanogradnju je raspisivanje javnog poziva za zainteresovane investitore, a on će biti objavljen sutra. Svi investitori koji imaju useljive stanove ili će biti useljivi do 30. juna 2022. godine, uz ispunjavanje predviđenih uslova, mogu ponuditi stanove, a mi ćemo ih sufinansirati iznosom koji će zavisiti od broja ponuđenih stanova, a maksimalno do 25.000 KM po stambenoj jedinici. Te stanove ponudit ćemo mladima koji rješavaju stambeno pitanje, a oni će sami birati gdje žele stan i u kojoj veličini, po cijeni umanjenoj za iznos koji smo mi uložili”, pojasnio je resorni ministar Enver Hadžiahmetović.
Dodao je da će u narednom periodu biti poduzete aktivnosti i na osiguravanju povoljnijih kreditnih linija za mlade.
“Nastojat ćemo u narednom periodu da dogovorimo povoljnije kreditne linije sa nižim kamatama za mlade ljude koji na ovaj način budu rješavali stambeno pitanje, te im i na taj način pružimo podršku”, dodao je ministar.
Raspisivanje javnog poziva uslijedilo je nakon što je Skupština KS sredinom prošlog mjeseca usvojila Prijedlog odluke o uslovima i načinu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, radi pokretanja nove stambene izgradnje u cilju sistemskog rješavanja stambenog pitanja, prevashodno mladih ljudi, nudeći im mogućnost kupovine stana po cijeni nižoj od tržišne.
Javni poziv za zainteresovane investitore trajat će 30 dana, nakon čega će oni koji ispune uslove sklopiti sporazume sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, na koje potom saglasnost daje Vlada KS.
Podrška mladim ljudima u rješavanju stambenog pitanja ključna je za osiguravanje njihove egzistencije, njihovo zadržavanje u BiH, a u konačnici i za povećanje nataliteta jer će se rješavanjem stambenog pitanja mladi lakše opredjeljivati za osnivanje porodice i djecu.