Vlada KS usvojila Program sufinansiranja boravka djece u privatnim vrtićima

U ponedjeljak će biti objavljena Instrukcija za on-line upis djece

0
262
Usvojena odluka o sufinansiranju pohađanja privatnih vrtića u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo danas je usvojila Program sufinanasiranja boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama KS u školskoj 2022/2023. godini.
Usluge cjelodnevnog boravka djece u privatnim vrtićima iz Budžeta KS će biti sufinansirane sa 200 KM, a poludnevnog boravka sa 100 KM.
“Ovim programom sufinansiranja namjeravamo obuhvatiti svu djecu koja pohađaju privatne vrtiće. Postavili smo jedan uvjet, a to je da registrovana privatna ustanova ne namjerava uvećati cijenu boravka za više od 10% u odnosu na važeću cijenu u ovoj školskoj godini. Time želimo izbjeći nerazumno povećanje cijena zbog kojeg porodice, odnosno roditelji i djeca u konačnici ne bi imali nikakve koristi. Ovaj program je namijenjen njima, te smo u tom kontekstu i postavili ovaj uvjet. Očekivanja su da će oko 3.600 djece biti obuhvaćeno programom sufinasiranja“, navela je ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović.
Istakla je da Ministarstvo trenutno intenzivno radi i na registraciji i uvođenju u sistem mnogih ustanova koje se bave cjelodnevnom brigom o djeci, te da vrši provjere ispunjavanja pedagoških standarda i normativa. Time se, kako je kazala, povećava konkurentnost ali i nude prilike svoj djeci da mogu pohađati vrtiće.
Za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima do kraja ove budžetske godine je obezbijeđeno 2,9 miliona KM.
Ministrica je poručila da će Ministarstvo izdati Instrukciju o online upisu djece u vrtiće, kroz postojeći EMIS sistem Ministarstva. Instrukcija će biti objavljena u ponedjeljak naredne sedmice, na zvaničnoj web stranici Ministarstva za odgoj i obrazovanje.
“Na ovaj način povećavamo transparentnost i postižemo ekonomičnost u sistemu upisa djece. Upis će trajati cijelu godinu, jer je vrlo moguće da će pojedini vrtići proširiti svoje kapacitete, povećati broj odgojnih grupa, a osim toga, neki roditelji će ispisati svoju djecu iz vrtića pa će se otvoriti mjesta za prijem. Dakle, ovaj proces će biti moguć cijelu godinu, kako za upis u vrtiće, tako i za ostvarivanje prava na sufinansiranje“, navela je ministrica.
Također je podsjetila da je Ministarstvo izradilo listu često postavljanih pitanja i odgovora roditelja vezanih za upis djece u vrtiće, a dostupni su na linku: https://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/upis-djece-u-predskolske-ustanove-i-program-sufinansiranja-boravka-djece-u
Roditelji sve upite mogu slati na email: predskolsko@mo.ks.gov.ba