Vlada RS usvojila set prijedloga izmjena zakona o platama, pomoć roditeljima sa četvoro i više djece

0
222
Sjednica Vlade Republike Srpske (Foto: Arhiv)

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjaluci, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena zakona o platama. Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u RS, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za 5%, u skladu sa sporazumom između Vlade RS i reprezentativnih sindikata od 3. juna 2022. godine.
Vlada RS danas je po hitnom postupku utvrdila i Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u ovom bh. entitetu. Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece uspostavlja se pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno, u mjesečnom iznosu od neto 750 KM.
Bitna novina zakonskog rješenja jeste i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece. Primjena zakona predviđena je od 1. januara 2023. godine. Do kraja tekuće, 2022. godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu odluke Vlade RS iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara 2023. godine, odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u RS.
Na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31.12.2022. godine, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini. Ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz Budžeta RS za 2023. godinu iznose 69,95 miliona KM.