Vlada TK osigurala 400.000 KM za samo/zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca

0
102
Potpisivanjem ugovora o sufinansiranju zapošljavanja 26 osoba će dobiti zaposlenje

Današnjim potpisivanjem Ugovora o sufinansiranju zapošljavanja po Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja u Tuzlanskom kantonu stvoreni su uslovi da 26 osoba dobije zaposlenje.
Radi se o realizaciji projekta zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca, koja se nalaze na evidenciji JU Službe za zapošljavanje TK. Za realizaciju ovog projekta Vlada i Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona su osigurali 400.000 KM, a projekat se realizira u saradnji sa Službom za zapošljavanje.
Kako je danas istaknuto, u oba programa, zapošljavanja i samozapošljavanja, planirano je sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa i neto plate za narednih 12 mjeseci i to 600 KM mjesečno, po osobi za nekvalifikovane radnike, 966,27 KM mjesečno, po osobi za radnike srednje stručne spreme i 1.289,16 KM po osobi sa osobe sa visokom stručnom spremom.
“Radi se o ukupno 26 zaposlenika od čega je njih troje primljeno kroz program samozapošljavanja, a 23 osobe će biti zaposlene kod određenih poslodavaca. Ovaj projekat se realizira od 2017. godine, međutim prvi po put ove godine imamo program samozapošljavanja”, izjavio je ministar za boračka pitanja Fedahija Ahmetović.
“Interesantno je da od 23 potpisana ugovora imamo dva ugovora o samozapošljavanju, dakle radi se o osobama koje otvaraju vlastite biznise i to nam je garancija da će takve osobe ostati u BiH. Očekujemo da će ove druge osobe ostati kod poslodavaca i nakon isteka ovog ugovora”, rekao je direktor Službe za zapošljavanje Fahrudin Mustafić.
Edukacijski centar Nahla je jedan od poslodavaca koji je danas potpisao ugovor. Njihov cilj je obrazovanjem raditi na osnaživanju žena, te će tako jedna od djevojaka iz porodice šehida minimalno u narednih 12 mjeseci biti zaposlenica u ovome centru.
Imajući u vidu plemenit cilj ovog programa, tokom današnje svečanosti izražena je želja i potreba za većim animiranjem svih poslodavaca sa područja kantona, kako u javnom, tako i u realnom sektoru, da se prijave na ovogodišnje javne pozive i pruže priliku ovoj djeci za zaposlenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here