VMBiH: Odobrena milionska sredstva za izgradnju graničnih prelaza, još 140 miliona eura za Koridor 5c

0
775
Vijeće ministara je na današnjoj sjednici proglasilo vanredno stanje u BiH (Foto: Arhiv)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu donijelo odluku o privremenom finansiranju državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH za period januar-mart 2020. godine u iznosu 241,5 miliona KM, odnosno do usvajanja budžeta za 2020. godinu.
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je da je Nacrt budžeta za narednu godinu još u izradi koja će, kako se nada, biti okončana do kraja januara.
Vijeće ministara danas je donijelo i odluku o zaključivanju ugovora za finansiranje izgradnje Koridora 5c u vrijednosti od 140 miliona eura. Riječ je o sporazumu BiH s Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju dionica Poprikuša – Nemila i Tarčin – Ivan.
Vijeće ministara BiH donijelo je danas i odluku o izdvajanju dodatnih 14,5 miliona KM Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija. Time su stvorene pretpostavke da UIO zaključi ugovor o izgradnji ovog prijelaza na osnovu tendera koji su provedeni.
Kada je u pitanju granični prijelaz Svilaj, donesena je odluka kojom se zadužuje UIO da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji GP Svilaj – Donji Svilaj. Radi se o ranije osiguranim sredstvima iz budžeta i dijela grant sredstava koje je osigurala EU i EIB.
“Obaveza je da se u narednom periodu osigura dodatnih sedam miliona koliko je potrebno da bi se završio GP Svilaj-Donji Svilaj”, rekao je Tegeltija.
Vijeće ministara danas su imenovali predstavnike BiH u međunarodnim finansijskim institucijama: Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).
“Vjekoslav Bevanda će biti guverner kod EBRD-a, Bisera Turković pri Svjetskoj banci, a ja ću biti guverner kod MMF-a”, rekao je Tegeltija.