Vodeći forum o inovacijama Sarajevo Unlimited 22 – 24. oktobra

0
900
Na press konferenciji najavljena četvrta edicija Sarajevo Unlimited-a

U Networksu INT danas je održana press konferencija na kojoj je najavljena četvrta edicija Sarajevo Unlimited-a, najvećeg regionalnog foruma inovacija, tehnologije i poduzetništva, koja će biti održana 22 – 24. oktobra na četiri lokacije – Hotel Holiday, sarajevska Vijećnica, Meeting Point i Mašinski i Elektrotehnički fakultet Univerziteta Istočno Sarajevo.
Obzirom da je strateški partner foruma Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo privrede KS, na press konferenciji su se pored menadžerice foruma Lejle Mujkanović-Krka medijima obratilii premijer Vlade KS Edin Forto i minister privrede KS Haris Bašić.
“Ove godine forum stavlja fokus na razvoj pametnih gradova, odnosno ‘Smart Cities’. Pored glavne teme – Pametnih gradova, posebnu pažnju posvetit ćemoi temama poput IoT, digitalizaciji turističke ponude, Fintech-u ali i zaštiti podataka i njihove sigurnosti u skladu sa standardima u svijetu“, istakla je menadžerica foruma Sarajevo Unlimited Lejla Mujkanović-Krka.
Dogovorena je saradnja i partnerstvo sa vodećim kompanijama u oblasti inovacija i softverske industrije kao što su Cisco, Oracle, BH Telecom, Prointer, BS Telecom, ali i kompanijom Outdooractive iz Njemačke, koji će na četvrtom izdanju Sarajevo Unlimited-a omogućiti prisustvo stručnjaka koji su planirali i implementirali projekte pametnih gradova u svijetu, te nam predstaviti primjere svojih pozitivnih i kreativnih rješenja.
Ove godine tokom foruma Sarajevo Unlimited očekuje se oko 4.000 učesnika iz cijele BiH, regije i svijeta.
“Mi moramo, ne samo opsluživati strana tržišta za koje rade naše mlade firme i ljudi iz Sarajeva, već moramo privlačiti te vrste investicija da se ovdje na našem terenu kreira sadržaj i da ne budemo samo korisnici tehnologija, kao što je to bilo u prošlosti. Moramo i stvarati tu tehnologiju. Ovaj događaj će okupiti i prezentirati upravo takvu energiju koju želimo proširiti na cijeli Kanton Sarajevo i da sa te strane kao institucija pomognemo mladim ljudima sa ovog područja”, istakao je premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto.
“Sarajevo je centar BiH sa izuzetnim ljudskim potencijalom, i konačno je vrijeme da taj ljudski potencijal i pokažemo na konkretnim primjerima. Kroz ovu konferenciju, nastojati ćemo ojačati poduzetnički duh kod mladih, podstaći razvoj outsourcing industrije, te ubrzati transfer i apsorpciju modernih globalnih tehnologija i znanja. Cilj nam je da naši mladi ostanu u Bosni i Hercegovini”, istakao je ministar privrede KS Haris Bašić.
Pored navedenih partnera tradicionalno forum podržava i Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, koji i na ovaj način pokazuje da u Sarajevu itekako ima mjesta za mlade, sposobne i kreativne ljude.