Volkswagen odlučio: U Turskoj će graditi svoju novu fabriku

0
825
Isporuke u prvoj polovini 2020. na godišnjem nivou su pale 27%, na 3,9 miliona VW vozila

Njemački Volkswagen gradit će svoju novu fabriku u Turskoj, a odluku o tome donio je na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora VW-a, navodi Automobilwoche, sestrinska publikacija Automotive News Europe.
Država Katar, koja ima 17-postotni udio u VW-u, potaknula je izbor izgradnje tvornice u Turskoj na sastanku odbora.
Glasnogovornik Nadzornog odbora Volkswagena izjavio je agenciji Reuters da su planovi za novu lokaciju potvrđeni, ali još nisu dovršeni.
Prethodni izvještaji kažu da će nova VW fabrika biti otvorena 2022/2023. sa godišnjim kapacitetom do 350.000 vozila, a proizvodnja će obuhvatiti kompaktne SUV-ove Škoda Karoq i Seat Ateca.
To će, kako je rečeno, olakšati ograničene kapacitete fabrika Škode u Češkoj Republici. Generalni direktor Škode Bernhard Maier izjavio je u martu da je brend mogao prodati još 100.000 automobila prošle godine da je bilo dovoljno proizvodnog kapaciteta.
U aprilu je češki dnevni list Hospodarske Noviny objavio da je Škoda suzila izbor između Bugarske ili Turske kao mjesto za planiranu novu tvornicu. Ranije su kao moguće destinacije za gradnju nove tvornice VW-a pominjale još i Rumunija i Srbija.