Volkswagen ID.3 i ID.4 zvanično predstavljeni u BiH

0
623
Na Trebeviću predstavljeni 100% električni Volkswagen modeli - ID.3 i ID.4

Na 100% električnoj press konferenciji za BiH medije, kojoj je prisustvovao i urednik poslovnog portala Profitiraj.ba, danas su u prekrasnom ambijentu olimpijske planine Trebević iznad Sarajeva, predstavljeni potpuno električni Volkswagenovi modeli ID.3 i ID.4.
S modelom ID.3, Volkswagen je krenuo u treće veliko poglavlje od strateškog značaja u istoriji kompanije nakon Bube i Golfa, dok je veći model električni ID.4 pripadnik SUV segmenta koji bilježi najveći rast na svijetu. Model ID4 je sličan veličini kao Volkswagen Tiguan, ali sa puno zaobljenijim, futurističkim dizajnom.
Zašto 100% električna press konferencija? Jer su se za dolazak i odlazak novinari koristili isključivo prevozna sredstva na struju: Trebevićka žičara, električna bicikla i naravno Volkswagen električna vozila.
Volkswagenovi ID. modeli vizualno signaliziraju da su puno više od običnog novog automobila. Njihov vizionarski dizajn najavljuje već uveliko vidljivo novo doba električne mobilnosti, te spaja ono najbolje iz svijeta automobila: komfor više klase, sportske performanse uz nedostižnu ekonomičnost i sve to sa posebnim akcentom na brigu o okolišu. Model ID. je jednostavno simbol inteligentnog dizajna, identiteta i vizionarskih tehnologija.
Što se tiče dizajna, kod oba modela tanka LED prednja svjetla su povezana LED svjetlosnom trakom koja proteže širinu poklopca motora, dok veliki usisnik stoji nisko na braniku da bi razbio inače minimalistički prednji kraj.
Nema motora, ali ni ovdje nema lažne rešetke, kao što se može vidjeti na nekim drugim električnim automobilima. Straga, široka svjetlosna traka oponaša sličan element prednjeg dijela automobila.
Minimalistički dizajn tema prenesena je na unutrašnjost. Nećete naći ručicu mjenjača – to se radi pomoću dugmeta za okretanje napred i nazad smještenog iza volana. Malo je i fizičkih tastera, jer je većina kontrola ograničena na centralni ekran.
Električni ID.3 na tržištu BiH dostupan je u tri nivoa opreme i snage (Pure, Pro i Pro S), a bazni model Pure sa električnim motorom od 110 kW / 150 KS do registracije košta 65.576 KM. Veći model ID.4, osnovna opcija sa Pure verzijom snage 109 kW / 149 KS košta počev od 72.931 KM. Snažniji ID.4 sa Pro opremom snage motora od 150 kW / 204 KS košta 88.709 KM, dok je najskuplji sportski ID.4 GTX sa motorom od 150 kW / 299 KS po cijeni od 102.757 KM.