Volvo počeo proizvodnju električnog C40 Recharge u Belgiji

0
393
Volvo započeo proizvodnju novog potpuno električnog modela C40 Recharge u pogonu u Gentu

Volvo Cars započeo je proizvodnju svog najnovijeg, potpuno električnog modela, C40 Recharge u svom proizvodnom pogonu u Gentu u Belgiji.
C40 Recharge je drugi potpuno električni automobil Volvo Cars i posljednji iz serije novih potpuno električnih automobila koji će biti lansiran narednih godina. Do 2030. godine Volvo Cars namjerava da uspostavi prodaju isključivo potpuno električnih automobila, što je jedna od najambicioznijih strategija elektrifikacije u automobilskoj industriji. Također namjerava postati klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.
Fabrika u Gentu, jedan od najvećih proizvodnih pogona kompanije, predstavlja proboj u napredovanju Volvo Cars ka potpunoj elektrifikaciji. Tu se također proizvodi XC40 Recharge, potpuno električna verzija nagrađivanog kompaktnog SUV-a, kao i prvi potpuno električni model Volvo Cars.
Volvo Cars znatno povećava kapacitet električnih automobila u pogonu u Gentu, na 135.000 automobila godišnje, i već se očekuje da će više od pola proizvodnje fabrike 2022. godine zastupati potpuno električni automobili.
C40 Recharge je posljednja manifestacija Volvo Cars ambicije za budućnost sa nultim emisijama. Kompanija će tokom narednih godina predstaviti nekoliko dodatnih električnih modela i zalaže se za to da bi već do 2025. godine 50 posto globalne prodaje zastupali potpuno električni automobili, a zatim i u potpunosti do 2030. godine.
Istaknuti automobil nove poslovne strategije kompanije, C40 Recharge, dostupan je online putem volvocars.com na izabranim tržištima širom svijeta. Kupci mogu uputiti internetsku narudžbu iz komfora vlastitog doma ili uz asistenciju svog trgovca. Prilikom kupovine novog C40 Recharge, vozilo se isporučuje sa prikladnim paketom Care koji obuhvata mnoge usluge, kao što su servis, garancije, pomoć na cesti, pa i osiguranje i mogućnosti punjenja kod kuće tamo gdje je to moguće.
C40 Recharge odlikuju sve prednosti SUV-a, ali s nižom i elegantnijom konstrukcijom. Model C40 Recharge odlikuje upečatljiva konstrukcija pozadi, koja prati donju liniju krova, a novi dizajn prednjeg dijela predstavlja novo lice električnih vozila Volvo, uključujući i prednja svjetla sa najnovijom tehnologijom piksela.
Unutrašnjost C40 Recharge pruža kupcima visoko mjesto za sjedenje koje preferira većina vozača Volva, sa svim mogućnostima boja i dekora jedinstvenim za ovaj model. To je ujedno i prvi model Volvo koji je u potpunosti bez kožnih elemenata.
Kao i XC40 Recharge, i C40 Recharge je opremljen jednim od najboljih infotainment sistema na tržištu, zajednički razvijen sa Googleom i zasnovan na operativnom sistemu Android. Korisnicima pruža instalirane Googleove aplikacije i usluge, kao što su Google Assistant, Google Maps i Google Play. C40 Recharge je zasnovan za bežično preuzimanje ažuriranja softvera.
Pogon se sastoji od dva elektromotora, jednog na prednjoj i jednog na zadnjoj osovini, koje napaja baterija od 78 kWh koja se može brzo napuniti od 10 do 80 posto za približno 40 minuta. Predviđeni domet iznosi oko 440 km.