VTK BiH: Uspješno realiziran prvi modul Škole ekonomske diplomatije

0
305
Škola je realizirana 1. i 2. februara u online formatu, a okupila je 124 učesnika

Vanjskotrgovinska komora (VTK) Bosne i Hercegovine u suradnji s Agencijom za državnu službu BiH, Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH i nadležnim ministarstvima i institucijama na državnom nivou, organizirala je Modul 1 novog, trećeg po redu ciklusa ‘Škole ekonomske diplomatije’.
Zbog aktuelne epidemiološke situacije sa koronavirusom, škola je realizirana 1. i 2. februara u online formatu, putem Zoom aplikacije/platforme, a okupila je ukupno 124 učesnika, između ostalog bh. privrednike, državne službenike, predstavnike ambasada, banaka, visokoškolskih ustanova, javnih preduzeća, udruženja, razvojnih agencija, komora i međunarodnih organizacija i predstavništava u BiH.
Učešće na edukaciji je bilo besplatno. Ovaj program edukacije se realizira uz saglasnost Agencije za državnu službu BiH, koja je izvršila certificiranje Vanjskotrgovinske komore BiH kao izvođača obuke za navedenu temu.
U uvodnom obraćanju, prvog dana škole, prisutnim se obratila moderatorica, dr.sc. Elma Kovačević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju VTK BiH, koja je upoznala prisutne sa historijatom ovog projekta. Prvi ciklus škole uspješno je realiziran u 2016. i 2017. godini u Sarajevu, te 2018. i 2019. godine u Banja Luci. Napredni modul ‘Škole ekonomske diplomatije’ održan je u decembru 2020. u online formatu, putem Zoom aplikacije. Učešće u školi je do sada uzelo preko 500 polaznika, predstavnika bh. poslovne zajednice i državnih službenika. Dr.sc. Kovačević-Bajtal upoznala je polaznike škole i sa planom edukacija koje je VTK BiH pripremila za 2022. godinu.
U okviru tekućeg ciklusa škole, Vanjskotrgovinska komora BiH u toku 2022. godine planira realizirati još tri modula u trajanju po dva dana. Poziv za učešće na Module 2-4 biće blagovremeno objavljen na web stranici Komore BiH.