WHO donirao Federaciji BiH 12,6 tona zaštitne medicinske opreme

0
325
Uručena donacija zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike (Foto: Fena)

Ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini danas je donirao osobnu zaštitnu medicinsku opreme za zdravstvene radnike u Federaciji BiH.
Na uručenju donacije, obavljene u skladištu kompanije Nelt u Istočnom Sarajevu, šef ureda WHO u BiH Victor Olsavszky kazao je da ukupna težina donirane opreme za cijelu Bosnu i Hercegovinu iznosi 23 tone, od toga 12,6 tona je namijenjeno FBiH, a ostatak će se raspodijeliti Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.
“Doniramo ličnu zaštitnu opremu koja će na kraju doći u zdravstveni sistem, odnosno do bolnica. WHO je kreirala platformu za donatore, procijenili smo da će nam trebati sredstva u iznosu 1,7 milijardi dolara do decembra 2020. godine, a do sada smo prikupili oko 800 miliona”, kazao je Olsavszky.
On je podsjetio da je u svijetu trenutno više od 14,5 miliona potvrđenih slučajava zaraze koronavirusom, te da je više od 600.000 umrlo.
“U zadnjih sedam dana u regiji se broj slučajeva zaraze povećao za 5,4 posto. Prošle sedmice imali smo 2,956 miliona, a sada je taj broj narastao na tri 3,14 miliona slučajava. Na Balkanu i centalnoj Aziji je broj zaraženih toliko porastao da nas to zabrinjava. Mi sada radimo procjenu potreba. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja zaraženih ova donacije biće dovoljna za nekih dva do tri mjeseca, uz dodatak onoga što vlasti same uspiju nabaviti”, kazao je Olsavszky te apelirao na stanovništvo da se pridržavaju propisanih mjera.
Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez, izjavio je da je ovo još jedna vrijedna donacija, osigurana od Federalnog ministarstva zdravstva u saradnji sa našim glavnim međunarodnim partnerom – WHO u borbi sa Covid-19.
Čerkez je kazao da donacija dolazi u pravo vrijeme, te da je namijenjena bolničkom sektoru u FBiH, navodi agencija Fena.
“Imamo još određene rezerve. Ovo će sigurno dobro doći za ‘vruću’ jesen, koja nas očekuje. Nažalost od 13. do 20. jula dnevni prosjek bio je 145 oboljelih. Nismo zadovoljni sa tim kretanjima, u tom kontekstu pozivamo sve kantone da poduzmu mjere u praćenju, provođenju i pridržavanju mjera”, kazao je Čerkez te pozvao stanovništvo da ozbiljno pristupi pridržavanju propisanih mjera.