Wizz Air i OMV potpisali ugovor o snabdijevanju održivim aviogorivom

Memorandum o razumijevanju daje Wizz Airu priliku da od OMV-a kupi do 185.000 metričkih tona SAF-a

0
355
Wizz Air je jedna od najbrže rastućih i najzelenijih aviokompanija na svijetu

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou*, potpisala je Memorandum o razumijevanju (MoU) sa OMV-om, međunarodnom integrisanom kompanijom za naftu, plin i hemikalije sa sjedištem u Beču, za isporuku održivog aviogoriva (SAF) između 2023. i 2030. godine.
Memorandum o razumijevanju daje Wizz Airu priliku da od OMV-a kupi do 185.000 metričkih tona SAF-a. Ova saradnja garantuje da Wizz Air može napredovati u skladu sa svojim planom za smanjenje intenziteta CO2 po putničkom kilometru.
Današnja objava se temelji na poziciji Wizz Aira kao najodrživijeg izbora putovanja avionom i ključni je dio ekološke strategije aviokompanije za smanjenje intenziteta emisije ugljika za 25% do 2030. i dostizanje neto nule do 2050. godine. Sa najnižim intenzitetom CO2 po putničkom kilometru u Evropi, jednoj od najmlađih flota na svijetu i brojnim inicijativama za uštedu goriva, Wizz Air već vodi avioindustriju u održiviju budućnost.
OMV implementira brojne mjere kako bi pomogao u ostvarivanju svojih ambicioznih strateških ciljeva održivosti, a SAF je ključna tehnologija za dekarbonizaciju avioindustrije. Cilj uključuje povećanje proizvodnje SAF-a na čak 700.000 tona u 2030. godini. To je u skladu sa ambicijom OMV-a da postane kompanija sa neto nulom najkasnije do 2050. godine (za opsege 1, 2 i 3). U tu svrhu definisani su jasni srednjoročni i dugoročni ciljevi smanjenja emisija kao dio OMV strategije 2030.
“Ostvarili smo svoju vodeću poziciju na tržištu održivosti kontinuiranim ulaganjem u inovativnu tehnologiju i upravljanjem najsavremenijim avionima na najefikasniji način. Opredjeljenje Wizz Aira je smanjenje vlastitog intenziteta emisija za dodatnih 25% do kraja decenije, pri čemu upotreba SAF-a igra značajnu ulogu u toj posvećenosti. Podrška proizvodnji i istraživanju SAF tehnologija jedan je od naših prioriteta i zadovoljstvo nam je da sarađujemo sa OMV-om na daljem smanjenju ugljičnog otiska u avioindustriji“, rekao je Owain Jones, službenik za razvoj u Wizz Air-u.
Nina Marczell, potpredsjednica OMV-a za avijaciju, distribuciju goriva i javni sektor izrazila je zadovoljstvo saradnjom sa Wizz Airom koja će pomoći da se ostvare odgovarajući strateški ciljevi održivosti.
“SAF je najznačajniji put ka dekarbonizaciji avijacije u narednim decenijama. Naš strateški odnos omogućava put ka održivijoj budućnosti vazduhoplovstva u kojoj obje kompanije žele da bude dio“, dodala je Marczell.
___________
*According to the CAPA – Centre for Aviation Awards for Excellence 2022