Wizz Air novim ulaganjem u svoju flotu nastavlja davati primjer održivosti u Evropi

0
402
Wizz Air poziva kreativne talente da dizajniraju novu livreju za jedan od svojih Airbus A321neo

Dok se vlade i lideri industrija iz svih krajeva svijeta okupljaju na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26), Wizz Air obilježava još jednu važnu prekretnicu u svom poslovanju kao rezultat nastavka ulaganja u najnoviju flotu u Evropi. Aviokompanija će iz svoje baze u Beču od sada upravljati cijelom flotom aviona Airbus A321neo, ističući najnoviju tehnologiju koja štedi gorivo.
Ovo će biti treće tržište Wizz Aira koje se u potpunosti prebacuje na flotu porodice letjelica Airbus A320neo, nakon što je to prethodno učinjeno u Italiji i Abu Dhabiju.
Za Wizz Air održivost je oduvijek bila važan element poslovnog modela, a ovaj način razmišljanja prožima svakodnevne operacije aviokompanije i planirani održivi rast.
Wizz Air je posvećen razvoju svoje flote sa porodicom pionirskih letjelica Airbus A320neo koje nude nenadmašnu ekonomičnost u potrošnji goriva, odličnu aerodinamiku, a opremljeni su posebno dizajniranim vrhovima krila nazvanim sharklets. Ova vrhunska tehnologija omogućava 43% manje buke i 50% manje emisije dušikovog oksida (NOX) u poređenju sa prethodnom generacijom aviona.
Trenutna flota aviokompanije ima prosječnu starost od 5,1 godinu, što je čini jednom od najmlađih i najefikasnijih na svijetu. Ovo, zajedno s mrežom koja izbjegava nepotrebne povezujuće letove i uz korištenje lakših materijala u kabini, čini Wizz Airove letove tako efikasnim. Uz to, Wizz Air i dalje ima najnižu emisiju CO2 po putniku i po kilometru od svih evropskih aviokompanija sa 57,3 gr/km po putniku. To predstavlja još jedan signal koji potvrđuje kontinuirani pad emisije CO2 i posvećenost smanjenju utjecaja letačkih operacija na životnu sredinu, što Wizz Air čini jednom od najodrživijih aviokompanija u Evropi.
Kada bi svaka aviokompanija u Evropi letjela istom modernom i efikasnom flotom kao Wizz Air i upravljala njome na način na koji to Wizz Air čini, onda bi se emisije CO2 u industriji preko noći smanjile za 34%.
Aviokompanija je posvećena pružanju najnižih cijena karata kupcima i tome da putovanja avionom učini održivim za što više ljudi jer vjerujemo da nije bitan broj letova, već ukupna emisija ugljika.
Wzz Air je također fokusiran na promoviranje mnogih drugih inicijativa za rješavanje problema emisija ugljika kao dio svoje stalne posvećenosti smanjenju ovih emisija za 25% do 2030. godine. Među tim inicijativama su i desetine onih koji se tiču uštede goriva, razvoja modela za procjenu nulte težine goriva (ZFW), uklanjanje nepotrebnog dodatnog goriva zahvaljujući optimizaciji sistema planiranja leta i uvođenje faktora za precizniju prognozu potrošnje goriva, te uvođenje elektronskih letačkih torbi.