Wizz Air osniva kompaniju Wiz Air Abu Dhabi

0
1169
Wizz Air je jedna od najbrže rastućih i najzelenijih aviokompanija na svijetu

Wizz Air Holdings Plc, ’najzelenija’ aviokompanija u Evropi i najveći niskotarifni avioprevoznik u centralnoj i istočnoj Evropi, danas je objavio da je postigao načelni dogovor o osnivanju kompanije Wizz Air Abu Dhabi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u partnerstvu sa Abu Dhabi Development Holding Company PJSC (ADDH). Ova nova aviokompanija će biti prva takve vrste za Wizz Air van Evrope.
Planirano je da Wizz Air Abu Dhabi bude osnovan u formi zajedničkog ulaganja, a početak poslovanja se očekuje u drugoj polovini 2020. godine. Ova aviokompanija će se prvenstveno baviti uspostavljanjem linija na tržištima na kojima Wizz Air već posluje sa velikim uspjehom, kao što su centralna i istočna i zapadna Evropa, a kasnije i na Indijskom potkontinentu, Bliskom istoku i Africi.
Wizz Air je uvjeren da osnivanje prave ultra-niskotarifne aviokompanije u Abu Dhabiju može da doprinese nastavku razvoja Abu Dhabija kao kulturne i turističke destinacije svjetske klase. ADDH-ovo poznavanje lokalnog tržišta, podrška i usmjeravanje su od ogromne koristi za WIZZ i svakako će podstaći uspješan razvoj nove aviokompanije.
Osnivanje i početak rada ovog novog avioprevoznika će, između ostalog, zavisiti od dogovora i stupanja na snagu konačnog sporazuma sa kompanijom ADDH, pribavljanja svih neophodnih internih i eksternih odobrenja i dozvola i ispunjavanja svih regulatornih zahteva Direktorata za civilno vazduhoplovstvo UAE za dobijanje Sertifikata vazduhoplovnog operatera (AOC).
Sa flotom koju čine Airbus A321neo avioni, najefikasnije uskotrupne letelice na svijetu, Wizz Air Abu Dhabi će imati pristup tržištima sa ukupno 5 milijardi klijenata u Evropi i van nje. Ponuda ove nove avio-kompanije će biti u potpunosti usklađena sa ponudom Wizz Aira.
”Ponosni smo što će naša prva avio-kompanija van Evrope biti smještena u Abu Dhabiju, prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata. ADDH-ovo poznavanje lokalnog tržišta, podrška i usmjeravanje su od ogromne koristi za WIZZ i svakako će podstaći uspješan razvoj nove aviokompanije”, izjavio danas u Abu Dhabiju Jožef Varadi, generalni direktor kompanije Wizz Air Holdings.
”Međunarodni aerodrom Abu Dabi nastavlja da se razvija kao glavna tačka ulaska u UAE i širi region i mi pozdravljamo doprinos aviokompanija, kao što je ova nova, i uticaj koji će ovo partnerstvo imati na nastavak našeg nacionalnog ekonomskog napretka”, izjavio je šeik Muhamed Bin Hamad Bin Tanun Al Najan, predsjednik Abu Dhabi Airports.
”Naš cilj je da kroz partnerstvo sa Wizz Airom zadovoljimo sve veću potražnju za niskotarifnim avio-putovanjima i podržimo nastavak rasta Abu Dhabija kao kulturne i turističke destinacije svjetske klase”, izjavio je Muhamed Hasan Al Suvaidi, generalni direktor kompanije ADDH.
”Osnivanje nove aviokompanije predstavlja još jednu potvrdu snage vazduhoplovne infrastrukture Emirata. Pored razvijenog programa transfera putnika, Međunarodni aerodrom Abu Dabi (AUH) također je zabilježio porast saobraćaja do i od krajnjih destinacija i time potvrdio da je jedan od aerodromskih centara sa najvećom stopom rasta u regionu”, izjavio je Brajan Tompson, generalni direktor Abu Dhabi Airports Company.