Wizz Air ostvario najniže emisije ugljika u protekloj godini

0
257
Wizz Air može da nastavi sa sprovođenjem plana za smanjenje intenziteta CO₂ po putniku na pređeni kilometar

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i ekološki najodrživija aviokompanija na globalnom nivou, obavijestila je da je njena prosječna emisija ugljika za 2022. iznosila 55,2 grama po putniku/km, da je 15,4 posto niža u odnosu na 2021. godinu, i najniža je ikada zabilježena u jednoj kalendarskoj godini.
Wizz Air ima najniže emisije ugljika po putniku/km među svim konkurentskim aviokompanijama i posvećen je daljem smanjenju intenziteta emisije ugljika za 25 posto do 2030. godine.
Sastavni element Wizz Air strategije održivosti je obnova flote. Aviokompanija kontinuirano dodaje nove avione Airbus A321neo u svoju flotu i zamjenjuje starije avione, sa 34 Airbus A321neo aviona dodata u flotu 2022. godine. Planirano je da udio novih aviona ‘neo’ tehnologije u floti Wizz Aira premaši 50 posto do kraja tekuće finansijske godine. Trenutno aviokompanija upravlja flotom od 177 Airbus aviona sa prosječnom starošću od 4,6 godina, što je znatno ispod prosječne starosti flote njenih glavnih konkurenata od oko 10 godina.